El propietari de la finca de Sant Pere de Vallhonesta de Sant Vicenç de Castellet, Joan Casajoana, ha aconseguit recuperar la meitat del terreny i la casa de Cal Campaner, que el bisbat de Vic s'havia apropiat indegudament en el marc de les immatriculacions de l'Església catòlica. La diòcesi, però, manté que el cementiri i l'ermita (que també va inscriure al seu nom) són seus, tot i no tenir cap títol de propietat que ho acrediti. Si el bisbat no anul·la la immatriculació, Casajoana recorrerà a la via judicial per recuperar les propietats que considera que li han robat.

Per resoldre la controvèrsia sobre la titularitat d'aquestes propietats, que l'Església es va immatricular el 2015, les dues parts, propietari i bisbat, a petició del primer, van fer un acte de conciliació en la qual la diòcesi va admetre que la immatriculació de Vallhonesta va ser incor-recta i es va comprometre a rectificar i tornar més del 50% del terreny immatriculat i la casa de Cal Campaner. Un retorn que ja s'ha fet efectiu.

En la reunió, segons consta a l'acta, el bisbat reconeix que «els únics títols de propietat existents pertanyen a la família Casajoana», però, tot i així, sosté que l'església i el cementiri de Vallhonesta són seus perquè l'Església «pot considerar-se titular d'aquests béns per possessió pacífica durant els anys previstos per la llei de usucapió», és a dir, per la gestió que n'han fet al llarg del anys. Això, per a Casajoana, «és un argument molt pobre» i, davant la negativa del bisbat a tornar-li la titularitat de la part de la seva finca on hi ha el cementiri i l'ermita, portarà el litigi per la via judicial perquè «ja no hi ha més possibilitat de negociar perquè ells es tanquen en banda i no presenten cap document».

El propietari de la finca, que a través d'Unió de Pagesos fa dos anys va iniciar la lluita de les immatriculacions, destaca la importància del conflicte i lamenta que les administracions de l'estat possibilitessin «aquest robatori de patrimonis als pobles».

«No hi ha res a negociar»

Referent a la creació de l'Oficina de Mediació sobre Immatriculacions que ha creat el departament de Justícia, el propietari de la finca de Vallhonesta considera que «no hi ha res a negociar» perquè els bisbats «han robat» aquests béns.

Seg0ns Casajoana, «una entitat privada s'ha posat al seu nom un patrimoni que és comú i hem pagat entre tots». Amb tot, considera que l'Església ha comès una il·legalitat i, per aquest motiu, considera que «és vital» fer un estudi jurídic sobre les immatriculacions. El conflicte sobre l'apropiació de béns patrimonials per part de l'Església el va treure a la llum l'abril del 2018 el sindicat Unió de Pagesos quan va denunciar que el bisbat de Vic havia immatriculat en el registre de la propietat ermites i esglésies que pertanyien a masies i cases pairals del Bages, sense advertir els afectats, entre les quals hi havia hi havia l'ermita de Sant Pere de Vallhonesta i la casa de Cal Campaner. Després de fer una crida als propietaris, ajuntaments i altres administracions, per tal que comprovessin la titularitat dels béns al registre de la propietat, uns mesos més tard, va denunciar que els bisbats de Vic i Solsona havien immatriculat els últims 25 anys prop de 430 patrimonis del Bages, l'Anoia i el Berguedà, i va comparèixer al Parlament per demanar al Govern que fes aflorar les apropiacions dels bisbats. Ara, el Govern ha fet públic el mapa amb els béns immatriculats i ha obert l'oficina de mediació.