La coordinadora estatal per la recuperació del patrimoni immatriculat per l'Església catòlica, Recuperando, que agrupa una vintena de col·lectius patrimonialistes, tem que el Govern central estigui negociant en secret amb l'Església una «sortida en fals» a l'escàndol immobiliari de les immatriculacions.

L'organització ciutadana adverteix que no acceptarà que l'Executiu de Pedro Sánchez deixi en mans d'administracions locals i particulars les eventuals reclamacions judicials una vegada es faci públic el llistat dels béns apropiats pels bisbes.

Recuperando exigeix una solució global de caràcter legislatiu a l'escàndol dels més de 100.000 béns immatriculats pels diocesans, segons la plataforma, des de l'any 1946 a l'empara d'un subterfugi jurídic que permetia a l'Església inscriure al seu nom immobles sense aportar títols escrits de propietat.

El col·lectiu considera que totes les inscripcions són nul·les de ple dret, per contravenir l'article 16 de la Constitució espanyola, i que resoldre l'assumpte de forma individualitzada als tribunals seria inviable pel seu alt cost i el monumental embolic administratiu que suposaria. Aquesta opció, argumenta el col·lectiu, representaria immediatament l'amnistia registral de gairebé tots els immobles immatriculats.

D'altra banda, Recuperando aplaudeix la decisió de la Generalitat de Catalunya, que acaba de fer públic el llistat de béns inscrits a nom de l'església des de l'any 1946. Una reclamació històrica del col·lectiu d'Unió de Pagesos.

Tot i això, discrepa en la «solució arbitrària» per part del Govern català a l'hora d'obrir una oficina de mediació per dirimir els conflictes de propietat que es puguin produir entre els ajuntaments i els particulars, per una banda, i els bisbats. Des de la perspectiva de la coordinadora patrimonialista, aquesta opció és una forma de convertir en litigis privats el que és una qüestió d'Estat amb greus implicacions en relació al patrimoni públic. El Govern central està obligat, en opinió de Recuperando, a defensar el llegat històric apropiat per l'Església. De fet, la plataforma treballa en una proposta concreta per resoldre el problema de les immatriculacions.