La plataforma que defensa la construcció de la nova biblioteca de Súria a Cal Pau mantindrà fins a mitjan setembre la campanya de recollida de signatures a favor de mantenir aquesta opció i en contra de la proposta que defensa l'actual govern del PSC i el GIS d'ubicar-la a l'antic cinema Califòrnia i destinar Cal Pau en un equipament d'ús sociosanitari.

La plataforma va iniciar la campanya a mitjan de juny, i hores d'ara supera el miler de firmes recollides. Aquest agost ha deixat de recollir-ne al carrer com feia tots els dissabtes, però es podrà continuar signant durant un mes més. El final de la campanya es preveu per a mitjan setembre amb una data encara per concretar, i que es farà coincidir amb un acte públic que convocarà la plataforma per defensar el seu posicionament i com s'ha arribat fins a la situació actual en el debat de la biblioteca. Una qüestió que l'equip de govern ja dona per tancada, si bé la plataforma insisteix a fer pressió, i vol demanar audiència tant a l'alcalde, Albert Coberó, com als regidors del govern per tornar-ne a parlar, tenint en compte que encara hi ha en marxa la campanya de signatures i que en suma més d'un miler.

Dues visions contraposades

Lluny d'acostar-se, els posicionaments entre l'equip de govern i la plataforma en relació als futurs usos de Cal Pau i de l'antic Califòrnia, es mantenen ben distanciats.

D'una banda, l'equip de govern sosté que l'aposta per l'ús social i assistencial de Cal Pau i la ubicació de la biblioteca i el centre cultural a l'antic Califòrnia són uns compromisos electorals dels dos socis de govern, avalats per la majoria dels votants en les darreres eleccions municipals.

Per la seva banda, la plataforma recorda que quan el 2015 l'equip de govern (aleshores CiU, ERC i AIS) va comprar la finca de Cal Pau pensant en ubicar-hi ha biblioteca i uns anys després es va consensuar un avantprojecte amb la Diputació, aquests tres partits també tenien majoria, tant en percentatge com en vots. Una qüestió, la dels vots, que la plataforma posa en dubte com a argument en benefici de l'actual govern perquè «si agaféssim els de la CUP [sense representació], que s'ha pronunciat a favor de Cal Pau, serien 1646» vots partidaris de fer la biblioteca en aquest espai, enfront dels 1555 que sumen PSC i GIS. Cs, que tampoc no té representació a Súria, no s'ha pronunciat al respecte, segons apunta la plataforma. Per tot plegat «no podem afirmar que les últimes eleccions municipals legitimin la ubicació de la de la biblioteca al Califòrnia, i molt menys d'una forma majoritària», diuen des de la plataforma.

L'equip de govern tampoc no veu adient ubicar la biblioteca a Cal pau «per motius tècnics i econòmics», i en canvi, diu que situar-la al solar de l'antic Califòrnia permetrà incrementar el nombre d'aparcaments que ara hi ha ala zona, contribuirà a la dinamització social i econòmica del sector, i deixarà espai lliure de cara a la construcció de nous equipaments en un futur.

Al seu torn, la plataforma assegura no haver trobat «cap tècnic que ens hagi dit que l'espai Califòrnia és millor que Cal Pau», i en canvi, «la Diputació no es fa càrrec ara d'un nou projecte perquè considera que ja n'hi ha un de completament vàlid», i recorda que l'Ajuntament «ha hagut de posar 200.000 euros en el pressupost del 2020 per fer-lo». Quant a l'aparcament, la plataforma sosté que amb la proposta de l'actual govern «se'n perdrà de proper i accessible, i no es pot vendre que serà més gran sense explicar que quedarà més allunyat, a diferent nivell, i en zona inundable».