Montserrat ha reincorporat aquest dilluns un dels seus atractius turístics històrics, al mateix temps que n'estrava un de nou. El primer és el funicular de la Santa Cova, que torna a oferir el seu servei després de dos anys durant els quals ha estat inactiu per fer una revisió i remodelació a fons de la infraestructura per millorar-ne les prestacions en matèria de seguretat i confortabilitat. El segon és el centre explicatiu del Geoparc de la Catalunya Central i del massís de Montserrat que s'ha habilitat i obert a l'estació superior de l'altre funicular, el de Sant Joan, on fins fa un mesos hi havia l'Aula de Natura, ara reconvertida.

A les 10 del matí el funicular de la Cova rebia els primers viatgers de la nova etapa, usuaris que 'aquesta manera connectaven de manera directa amb el camí que porta fins a l'emblemàtica ermita de la Santa Cova i que permet descobrir el conjunt artístic del Rosari Monumental.

Les tasques que s'hi han dut a terme han consistit en la renovació dels bastidors de les caixes així com de l'estructura de la via. Després d'aquests mesos, el funicular, que connecta el monestir de Montserrat amb el camí de la Santa Cova, es va tornar a instal·lar a Montserrat el 7 de juliol passat, moment a partir del qual ha estat en període de proves.

El funicular de la Santa Cova va suspendre el servei el gener del 2018 per a la realització dels treballs de millora. La previsió inicial era que tornés a estar en funcionament per Setmana Santa del 2020, però a conseqüència de l'estat d'alarma per la covid-19 finalment ha estat ara.

Els nous cotxes mantenen les caixes ja modernitzades l'any 2000 i se n'han renovat els bastidors. També s'han millorat els trams de la via per on transcorre el funicular.

Concretament, s'ha estabilitzat els talussos, s'ha millorat el drenatge i s'ha netejat els murs de protecció de la via. Així mateix, s'ha fet una renovació integral de la via i s'ha substituït el cable tractor. La inversió total ha estat de 2,3 milions. En una segona fase hi ha previst actuar en la renovació de la sala de màquines, amb una inversió de 2,2 milions.

El funicular pot transportar fins a 40 persones per viatge amb una freqüència de 20 minuts. Per tant, pot arribar a dur 240 persones cada hora. Inicialment, és prevista una gestió del servei amb un sol cotxe i una oferta comercial de 120 persones/hora. Aquest servei recorre un traçat de 262 metres i supera un desnivell de 118 metres en un indret envoltat de natura i història.

El rècord històric de visitants a la Cova va ser l'any 2014, amb 170.885, i l'any 2017, previ al tancament, es va arribar a la xifra de 150.921 visitants.

Alhora s'ha obert també el nou mirador de Sant Joan, ubicat a l'estació superior del funicular de Sant Joan. Situat a gairebé 1.000 metres d'altitud, aquest mirador permet una observació perfecta de Montserrat i té un centre explicatiu del Geoparc de la Catalunya Central (projecte turístic del Bages) i del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, on es mostra la història de la muntanya, així com les seves condicions climàtiques, la fauna i la flora.

Amb el centre d'interpretació es potencien el serveis que ofereix la visita, i les persones poden gaudir, d'una manera atractiva, de l'excepcionalitat natural, cultural i paisatgística de Montserrat.

Tant des del parc natural com des del Geoparc han facilitat els seus fons multimèdia (fotografies i vídeos) i assessorament tècnic per a diversos elements de l'exposició.