Molta prudència i una bona dosi d'imaginació són els ingredients que han fet servir les poblacions que han decidit tirar endavant la festa major en un context de pandèmia. La incertesa fins a l'últim moment que els ha obligat a tancar les programacions més tard de l'habitual, el doble esforç per garantir la seguretat de les activitats previstes i la renúncia dels plats forts de la festa per evitar les aglomeracions són alguns dels escenaris amb què s'han trobat les regidores que organitzen la festa major de Manresa, Solsona i Navàs, tres poblacions que han treballat per mantenir els dies de festa dempeus malgrat la crisi sanitària de la covid-19.

«La preparació de la festa major ha comportat moments de feblesa, instants en els quals ens plantejàvem si seguir endavant o no», relata la regidora d'Educació i Festes de l'Ajuntament de Navàs, Marta Manubens. Finalment, però, la festa ha arribat a bon port aquest cap de setmana. «Un dels nostres punts clau ha estat saber renunciar quan tocava i alhora ser atrevits per programar actes», destaca. Un punt de vista que també comparteix la regidora de Cultura i Joventut de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, qui afirma que, en lloc de capficar-se per les activitats que no es podien celebrar, ha decidit mirar el costat positiu i pensar en tot el que sí que es podia dur a terme. «Els dubtes ens han acompanyat al llarg del camí, però estic convençuda que la podrem tirar endavant», remarca.

Durant els últims mesos, les regidores han treballat de valent per concretar les mesures de seguretat, confirmar l'assistència dels artistes convidats i acabar de perfilar un programa que s'ha tancat tard respecte als últims anys. «Normalment teníem enllestit el llibret de festa major amb dos mesos d'antelació, però, enguany falten només dues setmanes pel tret de sortida de la festa i encara no el tenim imprès», destaca la regidora de cultura de l'Ajuntament de Solsona, Judit Gisbert. En la mateixa línia, Manubens explica que «moltes de les activitats multitudinàries com els concerts o les ballades penjaven d'un fil i, en aquest sentit, hem hagut de estar al cas de l'evolució de la pandèmia per saber si finalment es podien celebrar». Finalment, el consistori ha decidit suspendre la majoria de concerts, però ha mantingut el de Brams, que es va celebrar anit.

En el cas de Manresa, han decidit estrenar un programa virtual per poder consultar els actes. «La sensació que tenim és que les activitats poden caure en qualsevol moment si la situació sanitària empitjora; per tant, hem renunciat a imprimir un programa que està subjecte a canvis», apunta Crespo. Quan falta pocs dies per a l'inici de la festa major, la seva atenció se centra a seguir les notícies d'última hora i a acabar d'ajustar les mesures per prevenir el contagi de la covid-19 en cadascun dels actes. «Bona part dels esforços i del pressupost s'han centrat a garantir la seguretat. De fet, hem treballat amb antelació i estem preparats per al pitjor dels escenaris», afirma la regidora manresana.

A causa de les restriccions, les tres regidores s'han vist obligades a suspendre alguns dels plats forts dels seus programes, com els correfocs, les cercaviles i les mostres d'imatgeria popular. No obstant, cadascuna ha intentat mantenir l'essència de la seva festa, amb un petit tast dels gegants al carrer en el cas de Solsona, i amb un castell de focs vist des del balcó en el cas de Manresa. D'altra banda, també han buscat fórmules per innovar amb activitats com visites guiades, autocinemes i tallers. Malgrat ser conscients del degoteig de cancel·lacions de les festes majors de molts pobles de la zona, no han desistit a l'hora de tirar endavant els actes. En aquest sentit, Manubens manifesta: «El nostre objectiu és mantenir viva la cultura al poble».