El pare Efrem de Montellà ha capitanejat la represa de l'activitat a l'Escolania de Montserrat, que des del dijous passat torna a cantar després de cinc mesos d'aturada com a conseqüència de la covid. La darrera vegada va ser el 13 de març, just abans del confinament, i no ho ha tornat a fer fins ara, tret d'un parèntesi el juliol, en el marc d'una trobada de quatre dies per acomiadar el curs amb nens i pares, en què l'Escolania va cantar en un parell de misses.

Han estat cinc mesos sense cantar, amb un canvi de curs pel mig. Hi ha hagut gaires canvis?

Han marxat 14 nens, els més grans, i és previst que n'entrin 9, que ho faran a poc a poc, 5 a quart curs i 4 a cinquè. Són menys de l'habitual, però és que aquest any ens hem trobat que havíem de fer la jornada de portes obertes el 15 de març, i no es va poder fer perquè ja estàvem confinats. Tenim gent interessada a venir a l'Escolania però no ho han pogut fer amb el procés normal, i alguns han preferit esperar un any. Això vol dir que ens quedaran algunes places lliures, i fem una crida perquè si hi ha famílies interessades a portar-hi els seus fills, encara ho poden fer. Es poden informar a la web www.escolania.cat.

És una situació molt insòlita. Recorda si havia passat mai?

En els temps recents, no. L'última vegada que es va tancar l'Escolania fora del període de vacances va ser per la guerra civil. Però l'escolania té 700 anys d'hstòria i segur que van patir les pestes del segle XIV i del XIX, i la grip espa-nyola... però ja no queda ningú que ho recordi.

Hi havia ganes de tornar?

Sí, moltes, Els nois han tornat molt contents, molt motivats, amb moltes ganes de tornar-se a veure, i molt receptius i responsables amb tot el que ha passat. Malgrat el trasbals, s'han adaptat perfectament als canvis que hem fet.

Com ho han fet els nois per no perdre la pràctica i cuidar i entrenar la veu?

Entre el 15 de març i el 24 de juny, en què es va acabar el curs, els nois van estar fent treball de l'escola telemàtic. I això també incloïa un treball de cor, amb exercicis de veu que havien de fer a casa, i unes partitures per estudiar. Han fet vacances i a partir d'ara caldrà reprogramar-ho tot per tornar a posar l'Escolania al nivell que estava i recuperar el rodatge. Passa cada any després de les vacances, però són vuit setmanes, i ara han estat cinc mesos.

Com s'ha adaptat la tornada al context de pandèmia?

Amb moltes precaucions i mesures de seguretat. A més, vam buscar un epidemiòleg que ens orientés i hem recollit les seves opinions per adaptar-les també al nostre protocol.

De quines mesures parlem?

L'Escolania es comporta com una unitat, com un grup estable. Però en determinats casos actuem com si no ho fóssim, i així aprofundim encara més en algunes mesures. Tots els nens porten la mascareta per assajar i cantar, i en altres moments del dia fem torns al menjador per no estar tan junts, extremem les mesures d'higiene, dormen tres en una habitació en lloc de quatre, se'ls pren cada dia la temperatura... Hem adaptat el dia a dia a les mesures que ens han demanat des que es lleven fins que se'n van a dormir.

Això en la convivència, i mentre canten a la basílica?

Ara no ho fan tan junts com abans, sinó a un metre i mig de distància l'un de l'altre, tot i que es podrien agrupar perquè són una unitat. Però l'Escolania també ha de saber donar exemple de bon comportament, i és més prudent que estiguin separats, seguint també un protocol bastant uniforme respecte al d'altres escolanies de l'estranger que aquests dies també han reprès l'activitat.

Què passaria si algun escolà s'infectés?

Aplicaríem el protocol establert. Si un escolà es troba malament, es trucarà a la família perquè el vingui a buscar, i si es tracta d'un cas positiu per coronavirus, les autoritats sanitàries ens indicaran què cal fer, amb la possibilitat que ens aïllem tots 15 dies i no puguem cantar. Podria passar el mateix amb un professor o amb un familiar, perquè els nois van cada dissabte a casa.

També hi ha un protocol per als familiars?

Quan venen a acompanyar-los abans podien entrar lliurement a l'edifici, i ara només pot venir un familiar per noi i el registrem en una llista perquè en tot moment sapiguem qui ha estat dins l'edifici.