Les residències mostren temor davant de l'amenaça dels possibles nous brots de covid-19, però tot i això se senten més preparades per afrontar-los. Aquesta és la sensació de la majoria de centres consultats, que, actualment, disposen de material de protecció individual per a quatre setmanes, places buides per efectuar possibles aïllaments i protocols d'actuació marcats pel pla de contingència aprovat pel Govern català.

«De cara a un possible nou pic, sentim preocupació però alhora sabem que estem més preparats per afrontar-lo. Tenim protocols definits, equips de protecció individuals suficients i disponibilitat de llits per si cal aïllar pacients que donin positiu», explica la directora de la residència de la Font dels Capellans, Anna Valverde. En la mateixa línia, la responsable de la residència l'Onada de Santpedor, Jessi Ragués, apunta: «L'equip se sent més preparat per afrontar un nou rebrot perquè estem més familiaritzats amb els EPI, les proves PCR estan més a l'abast i podem detectar més ràpidament els símptomes de la covid respecte a l'inici de la pandèmia».

Per tal de prevenir els contagis dins del centre, Ragués explica que treballen en unitats de convivència reduïdes. «D'aquesta forma, és més fàcil el rastreig si algú és positiu», destaca la responsable del centre. En total, la residència acull 83 persones, que conviuen en grups de deu o dotze. Un altre dels aspectes que regulen les residències a l'hora d'evitar els contagis són les visites dels familiars. En aquest cas, el responsable de la residència Sant Víctor d'Artés, Josep Maria Macià, destaca que, de moment, les visites es fan a través d'un vidre. «En aquest moment, la prudència i la seguretat passen al davant», conclou.