Des de l'inici de la pandèmia han mort a les comarques centrals 1.239 persones per culpa de la covid-19, i d'aquestes, gairebé la meitat, 612, eren avis i àvies de residències, segons les dades publicades per la Generalitat al web www.dadescovid.cat i actualitzades el 23 d'agost. Aquesta proporció, del 49,4 %, és exactament la mateixa que el global de Catalu-nya, on s'han registrat 12.954 defuncions, 6.399 de les quals en geriàtrics. Ara bé, si s'analitza les dades per comarques, n'hi ha tres que estan per sobre de la mitjana: el Bages, el Berguedà i el Moianès, on més de la meitat de les víctimes vivien en residències.

Al Bages, en xifres absolutes, han perdut la vida des de l'1 de març per culpa de la covid-19 540 persones. D'aquestes, 307 vivien en residències, entre les quals les de Navàs, Cardona, Sant Fruitós, Navarcles i Sant Joan de Vilatorrada (la fiscalia va obrir diligències penals contra aquest darrer centre, l'Atzavara, arran de la denúncia d'un particular). També n'hi ha que s'han escapat del virus, com la d'Artés. Amb tot, el percentatge de residents morts sobre el total de la comarca és del 56,7 %, gairebé 6 de cada 10.

Al Berguedà, el percentatge és inferior al del Bages, però igualment superior al català. Fins diumenge s'havien mort a la comarca 140 persones, de les quals 74 eren també residents, el 52,9%. Destaca la residència de Bagà, que va ser intervinguda per la Generalitat de forma temporal a final de maig quan ja hi havien mort 29 dels 81 residents que aleshores hi vivien. Un expert es va incorporar a la direcció per fer-se càrrec de la gestió del centre, en una solució consensuada amb el patronat de la fundació.

El cas del Moianès també és especial. La comarca és, ara per ara, una de les de Catalunya on menys ha afectat la pandèmia i fins fa escassament set dies tenia un risc de rebrot molt baix (una taxa de 10 punts, mentre que a tot el Principat és de 186). Els casos que hi ha hagut, però, estan en major part vinculats a usuaris de residències: 23 dels 31 registrats, el 74 %.

Unes altres dues comarques de la Catalunya Central tenen un percentatge més baix que la mitjana catalana: el Solsonès, amb el 44,4 % (4 de les 9 morts que s'han registrat fins ara), i l'Anoia, amb el 39,8 % (204 de les 513 defuncions). En aquesta regió, un dels brots més importants detectats en residències va ser a la de Capellades. La fiscalia va obrir diligències a final de març contra el centre, quan ja hi havia hagut 13 morts.

En canvi, a la Cerdanya i a l'Alt Urgell, i sempre segons les dades oficials publicades per la Generalitat, fins diumenge no hi havia hagut cap defunció vinculada als seus geriàtrics, tot i que s'han reportat casos de malalts a centres com el d'Oliana, on a mitjan juny hi va haver un brot de coronavirus amb almenys 26 casos positius, 10 dels quals treballadors.

Altres percentatges que ajuden a ubicar la situació de l'impacte a les residències de la Catalunya Central són el 46,7% del Barcelonès; el 48,9% del Baix Llobregat; i el 54,6% del Segrià.