El tancament dels centres d'assistència primària afecta actualment els pobles petits de la Catalunya Central. Amb l'inici de la pandèmia, molts consultoris locals van aturar l'activitat i, avui en dia, els veïns encara es troben sense aquest servei de proximitat. És el cas dels habitants de Santa Maria d'Oló, que es van quedar sense atenció primària al municipi a mitjan de març.

Actualment una infermera ofereix una atenció al consultori un parell de cops a la setmana, però, per a les visites al metge, els veïns s'han de desplaçar fins al CAP d'Artés. Per aquest motiu, demanen el retorn de la plena activitat del servei, ja que la seva absència afecta principalment al col·lectiu de la gent gran.

El cas de Santa Maria d'Oló és rellevant perquè els veïns han decidit anar un pas més enllà i iniciar una recollida de signatures per reclamar la represa de l'activitat al centre. L'impulsor d'aquesta iniciativa és l'exalcalde del municipi, Santi Montsech, que ja ha aconseguit recopilar gairebé cent cinquanta firmes per reclamar al departament de Salut el retorn del metge al consultori del poble.

«La taxa d'envelliment al municipi és elevada i, per tant, és necessari garantir una assistència sanitària de proximitat», destaca Montsech. Una part de les consultes les atén la infermera que puja un parell de dies a la setmana al CAP del municipi. Tot i això, Montsech considera que «no és suficient perquè la majoria de pacients són derivats al centre d'Artés perquè necessiten la visita d'un metge». També posa de manifest que la comunicació amb el consultori artesenc és «poc fluida a l'hora d'atendre les trucades».

L'alcalde de Santa Maria d'Oló, Xavier Baraut, afirma que altres pobles de la zona es troben en la mateixa situació, «i això provoca que el servei d'Artés es col·lapsi». Al llarg d'aquests mesos, el consistori ha sol·licitat diverses vegades al departament de Salut el retorn del metge al consultori, i «la resposta és que la covid ha obligat a centralitzar el servei en alguns pobles concrets», apunta l'alcalde, qui assegura que continuarà lluitant per recuperar el servei.