El Grup Municipal de la CUP-AMUNT de Santpedor ha presentat una moció demanant la recuperació de la finca de Cal Jorba per al poble. En el text, el grup de l'oposició recalca que Cal Jorba representa, per una banda, un patrimoni històric que cal conservar i per l'altra, una zona verda al centre del poble.

Les reivindicacions de la CUP Santpedor es basen en tres punts. En primer lloc, demanen fer tot allò necessari perquè es faci un manteniment adequat de l'espai i del conjunt cultural i en segon lloc reclamen que s'obri el recinte al públic. Finalment, proposen que s'iniciï el procediment per declarar el conjunt com a Bé Cultural d'Interès Nacional. El text se sotmetrà a votació durant el proper Ple ordinari del 8 de setembre.

Cal Jorba és una gran finca que limita amb el nucli antic del poble i que consta d'una gran zona enjardinada, una casa senyorial i la Torre d'Aigua dissenyada per l'arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch. El recinte està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local i, per tant, el propietari està obligat a mantenir i rehabilitar l'espai. Tot i això, segons la CUP, el recinte, abandonat des de fa dècades, es troba en un gran estat de deixadesa, amb una bassa d'aigua estancada, deixalles, una fàbrica de pinsos abandonada, tanques de ferro oxidades i esquerdes als diferents elements arquitectònics.

La formació apunta també que el 2017 el govern municipal d'ERC declarava que estava en converses amb els propietaris per poder obrir-lo al públic, però ara com ara encara no ha transcendit que s'hagin fet avenços en aquesta direcció. Durant la passada campanya electoral tots els grups municipals es van mostrar partidaris de recuperar Cal Jorba per al poble.