Si fa uns dies se'n va poder veure un bon estol a Manresa, aquest dilluns a la tarda ha estat Sallent la localitat que ha escollit un gran grup de cigonyes per fer parada en el seu llarg viatge que les ha de dur del centre i nord d'Europa cap al sud de l'Àfrica per passar l'hivern.

Centenars de cigonyes, potser alguns milers, van fer-hi nit. L'església de Santa Maria, el campanar, el parc municipal i el camp de futbol eren plens d'aus. Jordi Comellas, periodista expert en ornitologia, explicava aquest dimarts que el fenomen de la cigonya que s'atura en el seu viatge migratori del nord d'Europa als països africans buscant millors temperatures és relativament habitual, però allò que ha fet que els sallentins i molts curiosos i aficionats a l'ornitologia trobessin únic era la gran quantitat que n'hi havia.

Les cigonyes van fer nit a Sallent després d'arribar-hi dilluns al vespre i es van anar posant a parts altes d'edificis. Viatgen en grups molt nombrosos, tant que alguns veïns expliquen que, a molta distància, més que cigonyes semblaven estornells, aus que també volen en grups molt nombrosos. De més a prop alguns, els que han anat equipats amb millors objectius fotogràfics, han pogut llegir l'origen de les aus. Les cigonyes venien de països com Alemanya, Àustria o Suïssa. Bona part de les aus estaven anellades a les potes.

El Bages no és un lloc de pas habitual de les cigonyes, però de tant en tant se'n poden veure algun grupet. Normalment, una ruta més habitual és per la part d'Osona. Comellas explica que quan aquestes aus arriben a la Catalunya central és, gairebé sempre, perquè han trobat tempestes en les rutes habituals. Ahir, les nuvolades més importants estaven situades a la part del litoral català, el que hauria provocat aquest reagrupament d'aus extraordinari.

Un grup de cigonyes s'atura a Sallent en la seva migració cap a l'Àfrica

Les cigonyes han marxat aquest dimarts cap a mig matí, aprofitant els primers corrents tèrmics que els afavoreix el vol. La baixa temperatura de les primeres hores és el què ha provocat que fins a mig matí no alcessin el vol. Cap a 2/4 d'11 han començat a volar.

Tot i això, dues no podran arribar al seu destí ja que han mort electrocutades aquest dimarts al matí per un cable d'alta tensió situat al mateix municipi, segons han informat Bombers.