La Flama de la resistència catalana, que es custodia al vestíbul de l'ajuntament de Cardona, ja crema al fossar de les Moreres de Barcelona. Ahir al matí, vigília de la Diada Nacional de Catalunya, membres del Memorial 1714 van recollir la Flama que presidirà els actes de l'Onze de Setembre que se celebren avui a la capital catalana. L'acte d'ahir, amb la covid-19 de rerefons, també va retre homenatge als defensors del castell de Cardona en la guerra de Successió amb la tradicional ofrena al baluard de Sant Llorenç.

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, va ser l'encarregat d'entregar la Flama de la resistència catalana a Olga Amargant, representant del Memorial 1714, i també a Joan Ramon Veciana, alcalde de Sant Hilari Sacalm, poble natal del general Moragues, heroi del1714 i defensor del castell de Cardona, seguint la tradició iniciada l'any passat. Sortint de l'ajuntament i amb una representació de la Coronela de Barcelona encapçalant la comitiva, l'acte va continuar als peus del monument de l'Onze de Setembre, on es va encendre la Flama i es van fer els parlaments.

L'alcalde de Cardona va destacar que malgrat les circumstàncies actuals a causa de la covid-19 el consistori ha cregut convenient mantenir la celebració de la Diada per «honorar el nostre passat, recordar el moment en què estem i sobretot per reivindicar un futur més just, més igual i més lliure».

Estruch va tenir un record pels defensors del castell fa 300 anys i va afirmar que Cardona «sempre s'ha mantingut ferma en la defensa de la democràcia, de les institucions, la llengua i la llibertat». El batlle cardoní també va tenir unes paraules de record per les víctimes de la covid-19 i per totes les persones que han treballat per fer front a la pandèmia al municipi a qui va dir que el consistori dedicava tots els actes d'aquests dies. «Els cardonins vam actuar amb exemplaritat davant de totes les dificultats com un poble unit i cohesionat, que l'únic que vol és millorar la vida de la gent com ho volien el 1714 i aquest objectiu per nosaltres passa per la independència», va afegir.

Per la seva banda, la representant del Memorial 1714, Olga Ammargant, va reivindicar que Catalunya disposi dels seus impostos «per aconseguir un sistema sanitari eficaç, millorar l'ensenyament, tenir unes bones infraestructures, salvar la nostra llengua i no volem privilegis, volem ser un país normal».

La celebració va finalitzar amb l'ofrena floral al baluard de Sant Llorenç on es va fer la lectura del manifest i es va tancar l'acte amb la interpretació d' Els segadors a càrrec de la Banda de Música de Cardona.