L'empresa ICL ha presentat una sol.licitud de concessió anual de 6,86 hectòmetres cúbics d'aigües depurades regenerades, que utilitzaria per a la seva activitat industrial a Súria, tant per al processos de producció com per als d'evacuació de residus salins cap al mar a través del futur nou col.lector de salmorres. Aquesta aigua provindria de l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Manresa. Així consta en l'anunci d'informació pública que ha fet el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, que inclou l'àrea de Medi Ambient i l'Agència Catalana de l'Aigua.

Parlem de pràcticament 7 milions de metres cúbics anuals, que per tenir una referència equival a aproximadament 35 vegades la capacitat del llac de l'Agulla de Manresa.

El projecte (que Regió7 ja havia estat explicat, tot i que se'n desconeixia el volum sol.licitat) consisteix a captar l'aigua regenerada de la depuradora de Manresa i fer-la pujar fins a Súria per una canonada de nova construcció que s'ha d'obrir par conjuntament amb el futur nou col.lector que transporta salmorra en sentit contrari.

Col·lectius ecologistes del Bages, com ara Montsalat i Prou Sal, ja han posat, però, el crit al cel per aquesta petició, que consideren absolutament desaforada i contraposada als criteris de sostenibilitat. Exposen que el que es planteja és "apropiar-se d'aquest ingent volum d'aigua regenerada de la depuradora de Manresa que d'altra manera aniria al Cardener durant aproximadament els 100 anys propers, mentre existeixin residus salins a Súria, per convertir-la en salmorra concentrada letal que cal evacuar fins al mar a través d'un col·lector perillós de 70 km de longitud per les ribes del Cardener i el Llobregat. És difícil imaginar un ús pitjor de l'aigua".

La Taula del Llobregat, una plataforma ecologista formada per diverses entitats (entre les quals Prou Sal!, Depana, Unió de Pagesos o el Creaf) ha presentat ja un plec d'al.legacions a la sol.licitud. En aquestes reclamen que no es doni l' aigua de l'EDAR de Manresa a ICL i que "aquesta negativa sigui el principi d' un replanteig de la política que han seguit les administracions fins ara en el tema de les mines de potassa del Bages".

Encara van més enllà i reclamen que s'obligui a l'empresa "a deixar una fiança proporcional a la restauració dels runams i s'estableixin clarament les obligacions i els terminis per a eliminar-los" i que "s'asseguri el lloc de treball als treballadors actuals si no tenen ocupació a la mina, donant-los feina en la restauració dels runams, així com es plantegi un pla de reconversió industrial de la comarca, coherent amb un desenvolupament equitatiu i sostenible". També exigeixen en aquestes al.legacions que "s'estudiï la manera d'aprofitar les riuades per fer servir l'aigua que es necessita per restaurar els runams sense prendre aigua del Llobregat" i que "es facin passos per mantenir i restaurar" aquest riu.