El mural de grans dimensions que dijous passat va estrenar Moià per recordar el referèndum de l'1-O i que evocava el Guernica de Picasso, va desaparèixer durant dimarts a la matinada. La peça, impresa sobre lona, ocupava una paret de la plaça del CAP i recreava i deixava memòria dels fets i les sensacions del referèndum viscut el 2017. Poques hores després, el col·lectiu ultradretà Unión de Brigadas s'atorgava a través del seu compte de Twitter l'autoria de la sostracció del mural amb unes imatges: «Ja tenim la pancarta al nostre poder, avui mateix serà reciclada», afirmaven.

La notícia de la desaparició del mural va córrer ahir per les xarxes i un dels primers a fer una piulada a Twitter va ser el seu creador, l'il·lustrador moianès Eduard Altarriba. «Com era previsible, aquesta matinada algú ha trinxat el mural del Guernica de Moià. Com acostuma a passar, la gent construeix i el feixisme destrueix», va lamentar l'artista.

D'altra banda, el coordinador de l'ANC de Moià, Pere Antúnez, també va lamentar la desaparició «d'un mural amb molt missatge que els veïns ja s'havien fet seu». Tot i així, va destacar que la notícia no el sorprèn gens, «ja sospitàvem que algú contrari al moviment independentista voldria endur-se l'obra de la plaça».

La peça artística sencera ha durat únicament quatre dies i, de fet, Antúnez assenyalava ahir que encara no havien tingut temps de pagar els costos d'impressió. Davant la desaparició de l'obra, va remarcar que l'objectiu és tornar a col·locar de nou el mural durant les properes setmanes. «L'obra ha de continuar presidint la plaça del CAP per recordar els fets de l'1-O», va manifestar.

Tal com ja va informar Regió7 (vegeu l'edició del 2 d'octubre del 2020), al mural s'hi reproduïen i identificaven perfectament algunes de les imatges més icòniques del Guernica original (quadre cubista que expressa la visió personal de Pablo Picasso del bombardeig de la població biscaïna durant la Guerra Civil Espanyola, el dia 26 d'abril del 1937), com els rostres que en reflecteixen l'hor-ror, mesclades amb elements representatius de l'1 d'octubre de l'any 2017. Hi havia reflectits una urna, una papereta i una estelada, però també les càrregues policials sobre els votants, persones amb els mateixos rostres de trets picassians, una de les quals traça amb sang i la seva mà les quatre barres catalanes damunt l'escut d'un agent. Fins i tot hi apareixia el popularitzat vaixell del Piolín i un helicòpter sobrevolant per controlar la jornada.