L'Ajuntament de Santpedor ha suspès les llicències per instal·lar parcs solars en terrenys no urbanitzables durant un any. Així es va acordar al ple municipal celebrat aquest dimarts. D'aquesta manera, el consistori es vol donar marge per treballar durant aquest temps en la modificació del Pla General d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) perquè s'estableixi una regulació i unes àrees específiques per a aquestes instal·lacions. La proposta es va aprovar amb els vots de l'equip de govern (ERC i Junts), i també amb el suport de la CUP i Progrés Municipal. En Comú Podem es va abstenir.

Aquesta decisió s'ha pres després que la Generalitat hagi modificat la Llei d'Urbanisme amb la idea de facilitar i simplificar la implantació de les instal·lacions per a l'aprofitament de l'energia solar i eòlica, una mesura que s'engloba en el marc de les accions d'emergència climàtica i impuls a les energies renovables.

Fonts de l'Ajuntament santpedorenc han concretat, però, que les modificacions impulsades per la Generalitat, tot i afavorir les accions per combatre el deteriorament climàtic, «faciliten la implantació de determinades instal·lacions de producció d'energia elèctrica en sòl no urbanitzable».

Segons les mateixes fonts, el problema a Santpedor, «com passa en altres municipis catalans, és que el POUM no preveu zones on aquests usos es podrien desenvolupar amb integració i respecte pel medi ambient i per la salvaguarda dels usos agrícoles propis d'aquesta tipologia de sòl». I asseguren que davant la indefinició en el planejament general, «les empreses podrien sol·licitar instal·lar-se en espais oberts que actualment són de conreu i afectar tot l'entorn natural i paisatgístic, així com l'espai agrícola». Tot i que no ha rebut cap projecte formal, en els darrers mesos s'haurien sondejat a Santpedor propostes d'implantació que van en aquesta línia. Cal recordar que, tal com ha anat informant aquest diari (vegeu edició de dimarts), a Castellfollit del Boix hi ha ara mateix sobre la taula un projecte per instal·lar un camp fotovoltaic en què les plaques ocuparien una zona, actualment agrícola i forestal, de 90 hectàrees.

El regidor d'Urbanisme i Medi Ambient de Santpedor, Josep Illa, va manifestar que, davant aquest decret llei de la Generalitat, «la situació que se n'ha derivat és una allau generalitzada de demanda d'instal·lacions de camps solars. Estem preocupats per la situació d'emergència climàtica però també veiem amb recel que s'instal·lin indiscriminadament camps solars en zones obertes de conreu i també en espais de gran valor paisatgístic del nostre territori».

El regidor va defensar també que són infraestructures importants i per això cal analitzar i establir, des del planejament municipal, una regulació específica per a aquestes instal·lacions.

Illa va afegir que aquesta decisió «no és una decisió política sinó una resposta a favor del territori pel manteniment de la producció agrària i per la qualitat paisatgística».

L'equip de govern aposta per la utilització de les cobertes en sòl industrial per al suport de camps solars, i va manifestar la voluntat d'incrementar de manera efectiva la producció d'energia elèctrica mitjançant fonts renovables i també el compromís d'empènyer altres mesures que permetin reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle a Santpedor.