La tercera edició de la Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix segueix posant en valor les propietats de l'apreciat llegum bagenc, en una edició que s'ha reconvertit en format virtual degut a la situació sanitària. El web mongetadecastellfollit.cat, que s'ha obert amb antelació a la fira i es mantindrà disponible després de la celebració, és el principal aparador de l'esdeveniment. L'objectiu és que el portal sigui un punt de referència al voltant d'aquest producte agroalimentari únic i autòcton, amb informació sobre la mongeta, la seva cuina i les persones productores de la zona.

L'edició d'enguany compta amb novetats com ara l'estrena del vídeo reportatge 'Llavors d'or blanc', que posa en relleu les persones que hi ha darrere del cultiu, la cuina i la preservació de la mongeta a Castellfollit del Boix. L'estrena està programada pel 24 d'octubre a les deu del matí. Després hi haurà la xerrada 'Aprèn més coses de la mongeta' d'Ana Rivera de la Fundació Miquel Agustí, entitat que ha treballat en un projecte per a la millora genètica de la varietat tradicional de mongeta, i 'Suma't al canvi, consumeix local', de la mà de Núria Serena de la cooperativa de desenvolupament local Raiels.

Impuls del consum local

L'activitat 'Tasta-la i recorda'ns', que ofereix el regal d'una cullera de boix artesana a qui tasti la mongeta al restaurant Ca l'Andorrà el dia 24, és un altre dels atractius de la fira. Degut a la situació sanitària, el restaurant de Castellfollit del Boix oferirà una proposta per emportar a tots aquells interessats en tastar-la. A més, es sortejaran 10 culleres de boix artesanes a qui compri mongeta a les produccions locals participants entre els dies 22 i 25 d'octubre. D'aquesta manera, no només s'impulsa el consum local, sinó que també s'aconsegueix que les persones s'emportin un record palpable a casa. Les produccions es podran trobar del 22 al 26 d'octubre al web firesvirtuals.cat, on hi haurà la mostra de parades de la fira, agroalimentàries i artesanes.

La mongeta de Castellfollit del Boix és una varietat autòctona i originària d'aquest municipi i és alhora un dels 55 productes singulars catalogats pel Programa de la Xarxa de Productes de la Terra de Barcelona. Aquesta distinció destaca les característiques úniques d'aquesta mongeta, distingint-la de la resta i arrelant-la al seu municipi.

La fira «revaloritza la mongeta de Castellfollit del Boix a nivell gastronòmic i a nivell productiu, i serveix per promocionar el municipi de Castellfollit del Boix a través del seu producte més singular i identitari», segons l'alcalde del municipi, Celestí Rius. La fira, impulsada des de l'Ajuntament de Castellfollit del Boix amb la participació de pagesos i pageses de mongeta, compta amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona i la coordinació tècnica per part de la cooperativa de treball Raiels, ubicada a Solsona.