L'accés amb vehicle privat al parc natural de Sant Llorenç del Munt, situat a cavall de les comarques del Bages, el Moianès i el Vallès Occidental, quedarà regulat a partir d'aquest cap de setmana per punts de control, que en prohibiran l'accés en el moment que es consideri que estan completes les zones d'aparcament correctament habilitades. En aquests punts hi ha operatius formats per Agents Rurals, Mossos d'Esquadra i informadors del parc, que seran els que regularan si el parc encara té capacitat per admetre més vehicles, o si bé ja està ocupat i se n'ha de limitar l'accés.

Alhora, aquests operatius vetllaran que no hi hagi vehicles estacionats en zones que no estan adequades, com ara vorals de carretera i accessos a camins. Si fos el cas, es notificaria als agents dels Mossos, que són els únics capacitats per imposar sancions.

Aquestes són les principals mesures que ha anunciat la Diputació de Barcelona, gestora del parc natural de Sant Llorenç del Munt, i que també s'aplicaran al del Montseny, que també està sota la gestió d'aquest ens provincial, conjuntament, en aquest cas, amb la de Girona.

Uns operatius que, segons ha explicat en roda de premsa telemàtica la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, venen motivades per les situacions que s'han donat els últims dos caps de setmana de «sobresaturació», amb punts d'accés col·lapsats, «vehicles aparcats a banda i banda, posant en dificultats l'accés de serveis d'emergència, si aquests fossin necessaris». Són mesures que neixen en el context de pandèmia, que ha multiplicat les activitats en entorns naturals propers (de fet, s'inclouran en les noves mesures del Procicat) però que podrien aplicar-se sempre que s'estimi que es poden donar jornades de saturació.

El diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals i alcalde de Talamanca, Josep Tarín, ha precisat que en el cas del parc natural de Sant Llorenç del Munt s'estima una capacitat màxima de 336 vehicles en els espais que hi ha condicionats pròpiament com a aparcaments, com ara el principal situat al centre d'informació de Coll d'Estenalles o el de l'àrea de l'Alzina del Salari, situats en zones interiors., i a les poblacions properes n'hi ha 773 més.

Sí que es podrà aparcar a les portes del parc i accedir-hi a peu. Tarín ha concretat que els punts de control d'accés en aquest espai natural s'establiran a la carretera BV-1221, al trencall de Mura per la banda del Bages, i a la zona de les Pedritxes (Matadepera) pel costat del Vallès; a la B-122, que és la carretera de Rellinars a la sortida de Terrassa, i a la B-124, a la Vall d'Horta, a Sant Llorenç Savall. També ha recordat que en aquest espai hi ha en servei els busos habilitats per accedir al parc, tant des de Terrassa com des de Mura.

"Cal trobar l'equilibri"

Núria Marín ha subratllat que totes aquestes mesures «no s'emprenen ni amb afany recaptatori, ni per prohibir l'accés als parcs, sinó amb la voluntat de trobar un equilibri, que creiem que aquests últims dos caps de setmana no s'ha donat, entre el dret individual de gaudir-ne en el lleure, i el de la preservació d'un patrimoni natural col·lectiu».

La presidenta de la Diputació de Barcelona també ha subratllat que les mesures s'han definit i emprès de comú acord amb la Generalitat i amb els Ajuntaments que tenen aquests parcs dins dels seus territoris. I que dilluns vinent mantindran una reunió de valoració d'aquest primer cap de setmana, per analitzar-ne els resultats i decidir si cal prendre altres decisions complementàries.

El parc natural de Sant Llorenç del Munt ocupa una superfície de 14.000 hectàrees distribuïdes entre un total de 13 municipis.