Sant Fruitós de Bages ha posat en funcionament aquesta setmana la nova caldera de biomassa que alimenta els sistemes de calefacció i aigua calenta a l'escola Monsenyor Gibert i a la llar d'infants Les Oliveres. S'ubica en un lateral del pati de l'escola des d'on pot donar cobertura als dos equipaments.

La nova instal·lació funcionarà en període de proves fins a final de novembre i després el consistori assumirà el manteniment de la maquinària i el subministrament de l'estella. Tot plegat suposa que els dos equipaments deixaran d'escalfar-se amb gas natural per fer-ho amb biomassa, la qual cosa suposarà un estalvi econòmic a l'Ajuntament d'aproximadament 10.000 euros anuals, segons es desprèn del càlcul de consums històrics als dos centres.

Les obres les ha executat la Diputació de Barcelona a través d'una subvenció dels fons europeus Feder, en el marc del projecte d'instal·lació de calderes de biomassa a tota la demarcació. La caldera que s'ha instal·lat a Sant Fruitós té 400 kW de potència, i el seu consum previst és de 404.386 kWh anuals amb una estimació de reducció d'emissions de 79,6 tones de CO2.

Una novetat per als alumnes

Des del consistori es treballa perquè els infants i mestres coneguin el funcionament d'aquesta nova instal·lació. Per això es programaran activitats educatives entorn de la biomassa adequades a l'edat de cada grup. A més, l'escola Monsenyor Gibert ha pogut escollir el color de les parets exteriors de la nova caseta on s'emplaça la caldera i la sitja de l'estella.

Aquesta és la tercera caldera de biomassa que s'instal·la a Sant Fruitós de Bages per escalfar equipaments municipals. El 2015 es va estrenar la del pavelló i el 2018 la del camp de futbol.