23 de octubre de 2020
23.10.2020
Regió7

ICL fa una prova pilot d'extracció de material del runam de la Botjosa

El que s'extreu es trasllada a la planta de Sallent per avaluar el seu tractament

23.10.2020 | 16:35
Treballs d'extracció de material del runam

ICL Iberia està assajant durant els mesos d'octubre i novembre l'extracció de material del dipòsit de la Botjosa i el seu tractament a la planta que l'empresa va posar en marxa fa dos anys a Sallent.

Segons han explicat fonts de l'empresa minera, aquestes proves pilot permetran disposar de dades per a la planificació posterior dels treballs de restauració d'aquest antic dipòsit, inactiu des de fa dècades i situat al costat de les instal·lacions sallentines.

ICL Iberia va efectuar inicialment sondejos, al febrer de 2019, per tal de coneixer al detall tots els materials dels quals està format el dipòsit de la Botjosa i així poder preveure tot seguit la seva gestió.

El dipòsit salí de la Botjosa, ubicat a Sallent, es troba inactiu des de principis dels anys 70, quan va tancar definitivament la mina de Sallent, propietat aleshores de l'empresa Potasas Ibéricas. Fonts d'ICL Iberia destaquen que, tot i que mai no n'ha fet cap ús, té el compromís de restaurar aquest runam "i en els darrers anys hi ha realitzat tot un seguit de mesures preventives i de gestió ambiental".

D'acord amb el pla de restauració proposat per ICL Iberia Súria&Sallent i beneït pel govern català, i també atenent al Pla Director Urbanístic de la Mineria del Bages (aprovat la tardor del 2018), el procés de restauració a Sallent es començaria precisament pel de la Botjosa, que es va utilitzar per abocar-hi la sal i el material de rebuig provinent de l'extracció de la potassa abans que s'habilités el del Cogulló, i que està inactiu des de la dècada dels 70, quan la que llavors n'era l'empresa explotadora, Potasas Ibéricas (titularitat de l'Estat), el va tancar definitivament.

Aquest dipòsit, situat al costat de la planta de tractament del mineral de Sallent i de la colònia de la Botjosa, es calcula que conté uns 4 milions de tones de material. Es preveu que, quan es comencin a materialitzar de manera definitiva, els treballs de restauració d'aquest dipòsit s'allarguin durant un temps aproximat de cinc anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2020 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2019/20