Santpedor ha perdut Jordi Falip Sabartés, molt conegut al poble pel seu vessant associatiu i cultural, que va morir aquest diumenge als 54 anys de forma sobtada mentre circulava en bicicleta pel terme de Castellnou. Ahir al vespre encara no se sabia ni la data ni l'hora del funeral.

Els fets van passar pels voltants de les 3 de la tarda a la urbanització de la Figuerola de Castellnou de Bages, en direcció a la Torre del Moro. Segons sembla, Felip hauria caigut inconscient, i tot i els intents de l'equip mèdic per reanimar-lo, no es va poderfer res per salvar-li la vida, segons van informar fonts dels Bombers de la Generalitat, que hi van desplaçar dues dotacions terrestres, i també hi va anar el SEM amb l'helicòpter.

Falip era una persona «molt apreciada al poble» pels seus vincles estrets i de sempre amb el teixit cultural i associatiu del municipi, explicava ahir a la tarda, poc després de conèixer la notícia, l'alcalde de Santpedor, Xavier Codina. Era membre de la coral Escriny, de la qual havia estat president els anys 90, i actor de La Tramoia, i entre altres coses era col·laborador de la Festa dels Tres Tombs que se celebra cada any al poble per Sant Antoni Abat.

Tanmateix Jordi Falip va destacar especialment pel seu vessant ecologista, del qual va fer la seva professió, tenint en compte que regentava l'empresa Senders del Pirineu, vinculada a la preservació del medi ambient. Autodeclarat un «amant de la natura» (vegeu l'àmplia entrevista que li va dedicar Regió7 el 13 de maig del 2018), des de mitjan anys 80 que Falip estava vinculat a l'ADF Defensors del Bosc, entitat de la qual era tresorer, i el responsable del Grup de Voluntaris de Santpedor; i també havia estat membre cofundador de la plataforma Montsalat, contrària als abocaments de l'extracció potàssica de les mines del Bages.

A Santpedor, va ser una peça clau en l'impuls que es va donar des del municipi durant els anys noranta de cara a la recuperació dels aiguamolls de la Bòbila, a través del grup Gestió i Estudi del Medi.

Tan bon punt es va saber la notícia de la mort de Jordi Falip, ahir a la tarda, van ser nombroses les mostres de condol expressades per les entitats on havia estat vinculat i pels mateixos veïns de Santpedor.