La tercera edició de la Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix ha apostat enguany per fer una edició exclusivament online davant l’actual context de pandèmia, i ha superat el repte amb èxit. Les activitats, en format virtual, s’han celebrat durant la tercera setmana d’octubre, i han comptat amb la web mongetadecastellfollit.cat com a principal aparador. El portal es va obrir abans de la fira i s’ha mantingut disponible després, amb gairebé 2.000 visites. Té per objectiu esdevenir un punt de referència al voltant d’aquest producte únic i autòcton, amb informació sobre la mongeta, la seva cuina i les persones productores de la zona.

A banda de la web, la fira també ha apostat per generar material audiovisual que aporti valor en el coneixement social de la mongeta i el treball de pagesia que porta associat. És el cas de l’estrena del vídeo reportatge Llavors d’Or Blanc, que posa en relleu les persones que hi ha darrere d'aquest cultiu autòcton de Castellfollit i ja compta amb quasi 400 visualitzacions al canal de YouTube de la Mongeta de Castellfollit del Boix.

Així mateix, el programa virtual ha inclòs dues xerrades que en el seu dia es van fer online i en directe, i que continuen disponibles a la web i al canal de la mongeta. Es tracta de la xerrada «Aprèn més coses de la mongeta», d'Ana Rivera, de la Fundació Miquel Agustí, entitat que ha treballat en un projecte per a la millora genètica de la varietat tradicional de mongeta; i de «Suma't al canvi, consumeix local», de la mà de Núria Serena, de la cooperativa de desenvolupament local Raiels.

Finalment, l'activitat Tasta-la i recorda'ns ha ofert el regal d'una cullera de boix artesana a qui s’animés a tastar la mongeta durant el dies de la fira. Per tal d'aconseguir la cullera, les persones interessades han pogut tastar la mongeta al restaurant Ca l’Andorrà de Castellfollit del Boix durant el dia 24, en què va preparar una proposta temàtica de mongeta per emportar. A més, s'ha realitzat un sorteig de 10 culleres entre els clients que han comprat mongeta a les produccions locals participants. D'aquesta manera, «no només s'impulsa el consum local, sinó que també s'aconsegueix que les persones s'emportin un record palpable a casa», expliquen des de l'organització. Les produccions s’han pogut trobar al web firesvirtuals.cat, on s'ha realitzat la mostra de parades de la fira, agroalimentàries i artesanes i al web de la mongeta.

La mongeta de Castellfollit del Boix és una varietat autòctona i originària d’aquest municipi i és alhora un dels 55 productes singulars catalogats pel Programa de la Xarxa de Productes de la Terra de Barcelona. Aquesta distinció destaca les característiques úniques d’aquesta mongeta, distingint-la de la resta i arrelant-la al seu municipi.

La fira «revaloritza la mongeta de Castellfollit del Boix a nivell gastronòmic i a nivell productiu, i serveix per promocionar el municipi de Castellfollit del Boix a través del seu producte més singular i identitari», apunta l’alcalde del municipi, Celestí Rius. La fira, impulsada per l’Ajuntament de Castellfollit del Boix amb la participació de pagesos i pageses de mongeta, ha comptat amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona i la coordinació tècnica de la cooperativa de treball Raiels, ubicada a Solsona.