​La consellera Meritxell Budó ha destituït aquest divendres al migdia la directora territorial de Presidència a la Catalunya central, Ivet Castaño, que era l'últim càrrec del Departament de Presidència que mantenia la militància al PDeCAT després de l'escessió que es va produir el setembre amb Junts x Catalunya, els seguidors de Carles Puigdemont, dirigits des de la presó de Lledoners per Jordi Sánchez.

Ivet Castaño ha explicat a Regió7 que el cessament en el càrrec l'ha sorprès, perquè tot i que les diferències entre PDeCAT i Junts x Cat són evidents "pensava que per dos mesos que queden per a les properes eleccions ja no tocarien res més". El càrrec de delegada territorial del departament de Presidència no té ni la visualització ni el rang de l'exconsellera d'Empresa i Universitats, Àngels Chacón, que també va ser cessada i rellevada. De moment, el govern no ha anunciat el relleu de Castaño, ni si nomenarà ningú.

En tot cas, Castaño viu el cessament "com un càstig" a la persona que està treballant per mantenir el PDeCAT. No creu que a l'hora de fer-la plegar hagi tingut pes la feina de delegada territorial, sinó el fet de ser la presidenta del Partit Demòcrata en una comarca on tots els alcaldes s'han mantingut a la formació que presideix el també bagenc David Bonvehí. A Castaño li sembla "clar" que ha estat cessada per "ser la presidenta del PDeCAT en una comarca de les que més ressisteix, on la formació hi té un bon feu". Altres fonts properes a la direcció del partit indicaven que es podria tractar, també, d'escapçar persones amb bona progressió política dins de la formació.

No marca amb rencor, però sí dolguda. "Em sap greu el sectarisme, em costa d'entendre", explica. En aquesta cas, tenint en compte que quan se li ha comunicat el cessament se li ha dit que responia "a decisions polítiques", tot apunta que la criba està dirigida des de Lledoners, on Jordi Sánchez està conduint les passes inicials de formació política de Junts x Cat. Veus del PDeCAT atribuix a Sánchez la deriba d'enfrontament.

Castaño s'ha mantingut al PDeCAT convençuda, tot i veure que al departament de Presidència de la Generalitat tots els seus companys amb càrrec havien seguit els passos de la consellera Meritxell Budó i havien passat a militar a Junts x Cat. Ella diu que s'ha estimat més "mantenir els meus valors i les meves conviccions i poder anar a dormir cada dia amb la consciència tranquil·la". Se sent satisfeta de la feina feta al costat dels alcaldes dels municipis de la Catalunya central, i té molt especialment presents els petits municipis, que sovint tenen més dificultats per poder accedir a l'administració. Adverteix que cal algú que faci el seu paper, més encara en aquestes setmanes de més dificultats a causa de la pandèmia de covid19. Creu que "els alcaldes estan contents amb el que hem fet des de la delegació" i se sent orgullosa de tenir "bona relació" amb tothom, fins i tot amb aquells que han canviat de formació en aquesta batalla entre PDeCAT i Junts x Cat.

La destitució s'ha conegut a través d'una piulada que ha fet la mateixa Ivet Castaño indicant que havia acabat la seva etapa en el càrrec. Ha rebut nombrosos comentaris, un de la que ha de ser candidat del partit, la igualadina Àngels Chacón, que ha situat aquest adeu en "la purga" que està fent el partit.

La destitució, que fonts properes a Ivet Castaño han indicat que s'havia produït sense motius argumentats, ha estat signada per la consellera Meritxell Budó i comunicada per la secretaria general del departament, Meritxell Massó. A l'entorn del PDeCAT, la decisió s'entén com un purga més, similar a la de la consellera Àngels Chacón, que ja ha anunciat la seva voluntat de liderar la propera llista al Parlament.

Castaño és militant del PDeCAT i abans de CiU des del 2008. Llicenciada en químiques havia exercit com a professora de secundària i batxillerat, abans de dedicar-se plenament a la política. Va iniciar-se com a delegada territorial de Governació amb el govern Mas el 2011. Va treballar en el mateix lloc amb Meritxell Borràs, i actualment ho feia vinculada al departament de Presidència, però amb la mateixa feina de donar suport al món local.

Fonts del partit demòcrata han indicat que per una banda hi ha tingut a veure el fet que sigui el darrer càrrec de govern que es mantenia com a PDeCAT i, també, que sigui la presidenta de la comarca del Bages, on justament JuntsxCat no ha fet el forat que volia.

Montserrat Candini, una de les persones amb ascedent al PDeCAT, indicava en una altra piulada que "amb la feinada que hi ha, i molt urgent, una prioritat sigui cessar a una gran professional com Ivet Castaño, indica molt l'escala de valors i sobretot confirma una vella política dels meus i dels teus .