L'Ajuntament de Cardona va aprovar en el darrer ple les noves ordenances fiscals per al 2021, amb una congelació de totes les taxes i impostos, que va prosperar amb el vot a favor d'ERC i JxCat, i l'abstenció del PSC. Entre les novetats destaca la reducció del 15% de la taxa d'escombraries per a restaurants, bars i cafeteries. A més, s'augmenta de 2,5 a 3,5 l'índex de l'IRSC (l'indicador de renda de suficiència de Catalunya) perquè les famílies nombroses es puguin beneficiar d'una bonificació del 25% de l'IBI.

En el cas de la taxa de la gestió de residus, també incrementa l'IRSC perquè més famílies nombroses i monoparentals es puguin beneficiar d'aquesta reducció de la taxa de prestació del servei de residus.

Pel que fa a les plusvàlues, no s'ha fet cap modificació i es manté una bonificació del 90% en les herències quan es tracta de l'habitatge habitual. També es manté una bonificació, tant a l'IBI com a l'impost de construccions, per la instal·lació de plaques solars. En aquest sentit, l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, va destacar que respon a una clara aposta de l'equip de govern per la fiscalitat verda.

Estruch va subratllar que «aquestes són unes ordenances que ens permeten mantenir els recursos necessaris per continuar garantint tots els serveis a la població, fent que ningú es quedi enrere».

El portaveu de Junts per Cardona, Joan Jané, va remarcar que els hagués agradat «una reducció de la taxa d'escombraries del 30%». Jané va afegir que «malgrat no es pugui ajustar més les ordenances, cal seguir apostant per crear tots els ajuts que complementin els de la Generalitat i l'Estat».

El portaveu del PSC, Ferran Verdejo, va expressar que les ordenances es presenten «en un context molt difícil i ple d'incerteses», motiu pel qual valoraven que la congelació «és correcte i dona un respir a la ciutadania». Tanmateix, va qüestionar taxes com la del clavegueram i va demanar «repensar si eliminar la taxa de terrasses de cara a l'any vinent».