L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet s'ha presentat a la convocatòria de subvencions de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) adreçada als ens locals per a l'execució d'actuacions de manteniment i conservació de lleres públiques en trams urbans els anys 2020 i 2021. En concret, ha sol·licitat finançament per portar a terme dues actuacions, una al marge esquerre del riu Llobregat i una altra al tram final urbà de la riera de Castellet. El cost total de les dues actuacions és de 78.943,72 euros.

L'objectiu de les actuacions és reduir la presència de canya americana (Arundo donax), que és una espècie invasora, i extreure sediment per tal de millorar la capacitat hidràulica de les lleres en cas d'avingudes i inundacions. Si la resolució de l'ACA és favorable, l'ajut pot arribar al 100% del cost de l'actuació, excloent l'IVA. Les actuacions s'hauran de dur a terme entre l'any 2021 i el 2022.

S'inicia el manteniment d'un tram del Llobregat

Aquesta setmana s'han iniciat els treballs d'extracció de rizoma de canya i de restauració del bosc de ribera al tram del marge esquerre del riu Llobregat que queda sota el pont d'accés a Sant Vicenç de Castellet i fins a la sortida d'aigües de l'aprofitament de Can Soler. Són aproximadament 1.000 metres quadrats d'actuació.

Aquesta actuació va a càrrec de l'empresa Naturalea fruit del conveni entre l'Ajuntament i l'ACA en el marc del programa de conservació i manteniment de lleres 2018-2019. El cost econòmic per al Consistori és de 5.024,48 euros, que es correspon al 20% del total de l'actuació.

La canya americana és una espècie invasiva amb gran poder colonitzador que en cas d'avingudes causa obturacions en infraestructures com ponts, guals, etc. i agreuja les conseqüències dels episodis d'inundació. Des de fa uns anys ha anat guanyant molt terreny a les ribes dels rius i torrents per l'ús generalitzat que se'n fa en horts a prop del riu. Aquesta expansió dificulta la conservació i manteniment de l'hàbitat originari propi, el bosc de ribera, format per àlbers, salzes, freixes, sanguinyols i saücs, entre altres espècies, que exerceix diverses funcions beneficioses per a l'ecosistema i també per als humans.

En aquest sentit, el bosc de ribera contribueix a la depuració de l'aigua del riu actuant com a filtre verd, a la regulació tèrmica, esdevé refugi i aliment per a espècies de fauna terrestres i aquàtiques i permet el desenvolupament de microambients de flora particulars. També facilita l'estabilització dels marges i dipòsits de materials del voltant del riu, de manera que es redueix l'efecte erosiu durant les crescudes.

Quan tenen una bona salut, les zones de bosc de ribera són àrees d'interès paisatgístic, botànic, faunístic, geològic, lúdic i recreatiu. Per aquest motiu des de l'Ajuntament s'està treballant perquè tots els cursos fluvials del municipi gaudeixin d'un bon estat.