L'Ajuntament de Santpedor ha fet una aposta decidida per la tecnologia com a solució a la regulació de trànsit a l'entrada del poble. Per això, aquest dimarts s'han posat en funcionament uns nous sensors de visió artificial als semàfors que hi ha a la cruïlla entre la carretera de Manresa (BV-4501), la carretera de Navarcles i Callús (BV-4511) i que és un dels punts que més volum de trànsit cal regular al poble.

Amb aquesta tecnologia s'aconsegueix que els semàfors gestionin el trànsit de forma dinàmica i adaptativa. Els sensors calculen de manera automàtica el nombre de vehicles que circulen per la via i en temps real, es sincronitzen per donar o tancar pas la via que més ho necessita, de manera que es retarda la formació de retencions.

Segons el regidor de Mobilitat i Via Pública, Albert Espinalt, aquest nou sistema per regular el trànsit «representa un salt qualitatiu en la mobilitat rodada d'una zona que tendeix a generar grans retencions en hores punta. És una proposta tecnològica que aposta per un tipus de mobilitat més sostenible, còmode i segura a l'accés del nostre municipi».

El temps mínim d'encesa dels semàfors serà de 10 segons i per cada detecció de vehicle que s'aproximi s'ampliarà entre 3 segons i fins a un màxim de 30 segons, depenent del volum de trànsit. L'excepció la trobem al semàfor de sortida des del casc antic, en que romandrà permanentment tancat fins que detecti l'aproximació d'un vehicle, entrant a partir d'aquest moment a la roda conjuntament amb la resta de semàfors.

També s'ha prestat interès en la franja horària nocturna, en que tots els semàfors romandran tancats fins que es detecti l'aproximació d'un vehicle. Amb tot, l'activació dels semàfors intel·ligents en la franja nocturna s'activarà d'aquí a uns dies. Espinalt assenyala que «portem molt temps treballant en quina ha de ser la sincronització més adequada a partir de les casuístiques que representa la cruïlla. Som conscients que s'haurà d'anar perfilant i evolucionant fins a tenir la proposta més equilibrada possible».