El Govern ha posat en marxa un pla per fer viables els escorxadors petits i així afavorir cadenes de distribució curtes i mercats locals. En una primera convocatòria, dotada amb 150.357 euros, es destinarà a millorar i reformar 16 escorxadors i fer-ne dos de nous, l'un al Moianès, on els petits ramaders havien posat de manifest en els darrers anys la problemàtica que els suposava no disposar d'una instal·lació d'aquestes característiques, i també a l'Anoia. El 2021 i el 2022 hi haurà dues convocatòries més dotades amb 600.000 euros.

La creació d'aquest pla de suport als escorxadors petits del país el va donar a conèixer la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, que ahir va visitar una explotació ramadera de Ripoll que utilitza l'escorxador comarcal situat en aquesta localitat. Aquest és un dels divuit que s'han escollit en la primera convocatòria d'ajuts per millorar els processos productius i l'eficiència de l'activitat.

Segons va detallar la consellera, la Generalitat vol promoure i fomentar la innovació, eficiència i competitivitat dels petits escorxadors que tenen compromesa la continuació de la seva activitat. A més, també vol donar suport en la implantació de nous petits escorxadors, com els que està previst que es construeixin al Moianès (Consorci de Promoció dels municipis del Moianès) i a Òdena (impulsat per Jaume Jorba). En el cas del primer, consistirà en la creació d'un nou mòdul que permetrà incorporar una línia de cabrum, oví i boví.

Així, s'han establert tres línies d'actuacions diferents. La primera, en inversions consistents en la compra i instal·lació de maquinària i equipament o obres d'arranjament i reforma d'instal·lacions ja existents. La segona, centrada en l'elaboració i redacció de projectes tècnics per a la construcció de nous petits escorxadors o per a les obres d'arranjament i reforma d'instal·lacions ja existents. I, finalment, una tercera per a inversions en la construcció de nous petits escorxadors d'ungulats domèstics. Aquesta primera convocatòria està dotada amb una partida de 150.357 euros però les aportacions augmentaran fins als 600.000 euros en la convocatòria del 2021 i una tercera que hi haurà el 2022.

La consellera va posar de manifest que la realitat dels escorxadors petits és «crua» i que això ha comportat un degoteig de tancaments de negocis a diferents punts del territori. Quan això passa, va dir, el seu entorn queda «tocat» i algunes explotacions ramaderes dels voltants han de tancar perquè no poden acudir a escorxadors més llunyans per l'encariment dels costos. Per evitar que això passi, el Govern vol fer aquest «acompanyament» per impulsar les millores necessàries que, de retruc, també serviran per fixar el sector ramader al territori, afavorir l'arrelament de la població en zones rurals i desenvolupar cadenes curtes i mercats locals. Unes cadenes, va subratllar la consellera Jordà, que durant la pandèmia han demostrat que ajuden els productors locals i el consumidor, que té a l'abast producte de proximitat. Els escorxadors que s'acullen a la primera convocatòria d'ajuts són de la Seu d'Urgell, Sort, Tortellà, l'Armentera i Gandesa, entre altres punts del territori.

D'altra banda, també va explicar que s'està treballant en un projecte pilot d'un escorxador mòbil a comarques centrals.