El cardiòleg Valentí Fuster, director general del Centre Nacional de Recerques Cardiovasculars (CNIC) i Fill Adoptiu de Cardona, ha obtingut el prestigiós premi anual de Medicina atorgat per la Fundació Príncep Mahidol, segons ha anunciat aquesta setmana l'organització vinculada a la família reial de Tailàndia.

«El treball de recerca del professor Fuster no sols ha salvat les vides de nombrosos pacients de malaltia arterial coronària, sinó que també ha perfeccionat el control actual d'aquesta malaltia», assenyalava la fundació en un comunicat que destaca la introducció de fàrmacs antiplaquetaris per part de Fuster.

La cerimònia de lliurament del premi tindrà lloc al palau reial de la capital tailandesa, però no se celebrarà fins al gener del 2022 a conseqüència de la pandèmia de covid-19.

«És per a mi un veritable honor i al mateix temps un reconeixement a tots els equips que a tot el món han participat en aquests projectes», va assegurar Valentí Fuster en el comunicat del CNIC.

Als 77 anys i després d'una llarga carrera en el camp de la cardiologia, que inclou 35 doctorats honoris causa i el fet de ser l'investigador espanyol més citat de tots els temps, segons Google Scholar, Valentí Fuster, a més del seu càr-rec al capdavant del CNIC, és el director mèdic de l'Hospital Mount Sinai, a Nova York.

Des de fa 29 anys, la Fundació Príncep Mahidol atorga dos premis anuals, un en el camp de la medicina i un altre en el de la sanitat pública, que enguany ha rebut el francès Bernard Pécoul, i en aquesta ocasió el jurat ha triat entre 44 candidatures procedents de 18 països.

Segons el comunicat de la fundació, cinc dels guardonats en anys anteriors van obtenir el premi Nobel de medicina posteriorment.

La fundació, presidida per la princesa Sirindhorn, germana petita del rei Vajiralongkorn de Tailàndia, pren el seu nom de l'avi de tots dos, el príncep Mahidol Adulyadej (1892-1929), que va estudiar medicina i va crear beques, encara vigents, perquè estudiants tailandesos d'aquesta carrera poguessin formar-se a l'estranger.