Malgrat que la pandèmia sanitària va estroncar, la primavera passada, les previsions d'activitats d'educació ambiental que el Consorci del Bages per a la gestió de residus realitza conjuntament amb el Camp d'Aprenentatge del Bages, aquest curs les activitats han pogut començar amb normalitat, adaptades a la nova situació i prenent totes les mesures de seguretat recomanades. Durant les primeres setmanes de curs, diversos grups escolars del Bages i el Moianès ja han visitat el Parc ambiental de Bufalvent i el Parc del Secà, unes visites que continuaran els propers mesos.

El curs passat, malgrat l'aturada d'activitat a partir del març, les activitats d'educació ambiental van arribar a gairebé 6.400 alumnes. Es van realitzar un total de 39 visites al Parc Ambiental de Bufalvent -1.445 alumnes de 28 centres diferents-; 7 visites al Parc del Secà amb 295 alumnes; 30 tallers dins la temàtica de residus amb 990 alumnes en total; diverses xerrades, ambientalitzacions de centres i assessoraments al professorat d'escoles i instituts.

El programa «La mòbil va a l'escola» va fer unes 170 actuacions que van arribar a més de 3.600 alumnes de diferents nivells, des de P3 fins a 1r d'ESO. D'altra banda, també van tenir lloc els Projectes Compartits dins l'àmbit de residus i es va treballar conjuntament amb 13 escoles de la comarca i un institut com a prova pilot.

Les actuacions d'educació ambiental en l'àmbit de residus que es tenen previstes per realitzar amb col·laboració amb el Camp d'Aprenentatge del Bages per aquest curs 2020-2021 són un total de 70 activitats: des de visites al Parc Ambiental de Bufalvent o la descoberta del Parc del Secà, fins a xerrades sobre sostenibilitat, el compostatge a l'escola i diferents tipus de tallers. És previst que hi participin més de 1.800 alumnes, una xifra més reduïda que altres curs perquè s'han de respectar els grups bombolla i les mesures de seguretat a causa de la Covid-19.

D'altra banda, s'està treballant en l'adaptació de les activitats educatives del programa «La mòbil va a l'escola» i en la formació corresponent als encarregats de les deixalleries mòbils. A partir del mes de gener, es contactarà amb els centres educatius per informar-los de l'oferta d'activitats i poder iniciar les visites i tallers a les escoles.

Activitats interrompudes des del mes de març

La irrupció de la Covid-19 i el confinament van obligar a suspendre diverses visites el curs passat -amb un total de 620 alumnes afectats- i va afectar al funcionament normal del programa d'ambientalització de centres, de les xerrades, de l'assessorament al professorat i de les visites a les deixalleries fixes. També es va veure afectat el programa «La mòbil va a l'escola», on es van haver de suspendre, entre març i juny, visites i activitats en una trentena d'escoles, en les quals haurien participat més de 2.500 alumnes. Malgrat aquesta aturada, es va crear una oferta on-line d'activitats educatives relacionades amb el medi ambient, classificades per edats, a la qual es pot accedir al web del Consorci, en els apartats «La mòbil ve a casa» i «La mòbil va amb xancletes».