L'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) Pla de Bages va ser una de les guardonades en un dels dos apartats dels Premis de Prevenció d'Incendis Forestals que convoca anualment la Diputació de Barcelona, dels quals enguany se n'ha celebrat la 24a edició. L'entitat bagenca va ser la vencedora del premi Rossend Montané, que reconeix i dona impuls a projectes de planificació de la gestió per a la prevenció dels incendis forestals. La seva proposta consisteix en la creació d'una infraestructura per a la prevenció dels incendis forestals a través de la gestió de l'aigua. Concretament, plantegen la construcció d'un conjunt de microrescloses aprofitant cursos fluvials per crear petites llacunes que afavoreixin un ecosistema des del punt de vista preventiu més favorable i, alhora, disposar de reserves d'aigua.

Així, l'objectiu és realitzar un estudi de viabilitat a tota una conca hidrogràfica i una prova pilot de la construcció d'una microresclosa perquè es pugui seguir fent a tota la vall d'Artigues, i posteriorment estudiar-ne l'impacte i els beneficis per a l'ecosistema i la prevenció d'incendis forestals. El projecte planteja que amb aquestes basses temporals s'afavoreix la dinàmica natural del riu, s'incrementa la biodiversitat d'hàbitats i espècies i es milloren els paràmetres fisicoquímics i hidromorfològics. Tot i que el projecte l'impulsa i el presentava l'ADF Pla de Bages, també s'hi preveu la col·laboració de Protectors del Bosc, la Federació d'ADF Bages-Moianès i l'Associació de Propietaris Forestals. A aquest premi Rossend Montané hi van optar dos projectes.

Pel que fa al premi Jordi Peix, que reconeix un projecte d'informació i sensibilització de la societat en la prevenció dels incendis forestals, s'hi van presentar un total de sis projectes. El guanyador ha estat La Carrerada, un projecte d'adequació d'un espai verd municipal al centre de Vilafranca del Penedès que es planteja condicionar com a viver forestal per proveir les ADF i entitats de planter per a futures reforestacions. També s'hi crearà un espai d'educació ambiental, anomenada l'Escola del foc, pensada principalment per als alumnes de les escoles.

El lliurament de l'edició d'enguany dels Premis de Prevenció d'Incendis Forestals es va fer ahir en un format virtual en un programa de televisió, a causa de la situació de restriccions de mobilitat provocat per la pandèmia. L'acte va tenir la intervenció de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, que va lliurar el Premi Honorífic, així com els diputats Pere Pons, d'Infraestructures i Espais Naturals, i Josep Tarín, de Prevenció d'Incendis Forestals, encarregats de lliurar els dos guardons a les ADF.