El camí ramader del Pla de l’Oliva realitzada per Josep Solsona i Vaqué, en la categoria de Pedra Seca, i el projecte Mas Arboset, la recuperació del vi de tina, de l’enòleg del celler Abadal Miquel Palau, en la categoria de Pedra Viva, han estat els màxims guardonats en l’edició d’enguany del Premi Viu la Pedra Seca, que el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages ha entregat aquest dilluns a la tarda a la seva seu, a la Casa de La Culla de Manresa. Aquests premis posen en valor el patrimoni cultural de la pedra seca al Bages, vinculat tant a la vinya com al vi, i l’acte d’entrega d’enguany ha comptat amb Josep Soler i Bonet, expert en pedra seca i president del jurat avaluador, Joan Soler i Playà, president del Consell regulador i els premiats en cadascuna de les categories.

El termini de presentació de sol·licituds en aquesta edició es va veure ampliat per tal de donar més temps per treballar en les obres de rehabilitació ja que en alguns casos el confinament no ho havia fet possible. En total hi ha hagut 7 candidatures presentades en cadascuna de les modalitats.

La categoria de Pedra Seca, reconeix les tasques de rehabilitació de barraques de vinya i altres construccions de pedra seca. El primer premi, dotat en 700 euros, posa en valor la rehabilitació del camí de la transhumància al seu pas per Avinyó. El jurat ha tingut en compte la important i continuada tasca de rehabilitació al llarg de nou anys protagonitzada per en Josep Solsona, i que ha consistit en la localització i desbrossament del camí ramader i la recuperació i rehabilitació dels marges del camí al llarg de més d’un quilòmetre.

El segon premi en la modalitat de Pedra Seca, premiat amb 400 euros, ha estat per la barraca de vinya de la Fumera rehabilitada per Jordi Falip Sabartés al terme municipal de Navàs. Més enllà de la pròpia rehabilitació de la barraca, s’han recuperat elements del seu l'entorn, com són els marges, feixes i l’hort que l'acompanyen que donen sentit i garantia de futur a tot el projecte.

Pel que fa a la categoria Pedra Viva, el primer premi, premiat amb 400 euros per al projecte de Mas Arboset, valora la globalitat de la iniciativa, vinculada a la recuperació dels elements patrimonials en pedra seca i altres lligats a la viticultura, així com al propi treball de recuperació i experimentació vitivinícola. Les particulars característiques del projecte han posat en valor els elements patrimonials com unes eines útils pel present i també pel futur, i en aquest sentit, s’ha valorat la difusió que el projecte ha representat pel patrimoni i la tradició del món del vi al Bages.

El segon premi de la modalitat Pedra Viva, dotat amb 200 euros ha estat per al Mòdul de Restauració i reconstrucció de marges de pedra seca, incorporat en la Formació de Polivalència en el peonatge agrari, presentat per Càritas Arxiprestal de Manresa. Aquest projecte permet recuperar elements patrimonials en pedra seca, formar treballadors especialistes en aquest àmbit i ofereix una alternativa laboral.

En aquesta categoria s’ha volgut reconèixer amb una menció especial a l’Itinerari de la La Solana dels Condals, presentat per l’empresa Condals Group. Segons el jurat, la tasca de recuperació del paisatge tradicional realitzada per l’empresa que ha invertit una part del valor generat en el propi territori és un exemple de responsabilitat social i de compromís amb el seu entorn.