Sant Joan de Vilatorrada s'ha convertit aquest dimecres 25-N en un clam contra la violència de gènere. Aquest ha estat el lema amb què avui el municipi bagenc ha fet una crida per erradicar la violència contra les dones a través d'un acte reivindicatiu davant de l'Ajuntament.

Les treballadores de l'Ajuntament han estat les encarregades de llegir, a les 14 hores, el manifest que ha reivindicat la lluita de totes les víctimes de violència de gènere durant els mesos de confinament domiciliari. Consideren que el repte és enorme i cal canviar la societat a través del compromís unitari, tant social com administratiu, per garantir la vida de les dones. Tanmateix, consideren que a poc a poc la defensa dels drets humans està guanyat aquesta partida en la qual no hi haurà espai per la impunitat dels agressors.

Totes elles han estat escoltades per aquells vilatans i vilatanes que s'han acostat a l'Ajuntament, o bé han sincronitzat l'Instagram del consistori per escoltar l'streaming de l'acte de forma virtual. El manifest s'ha tancat amb el recordatori de tots els noms de les dones mortes en mans dels seus agressors aquest any a l'estat espanyol. Posteriorment, s'ha realitzat un minut de silenci per recordar a totes les víctimes de violència de gènere.

Segons el Ministeri d'igualtat, des del 2003, data en què es va començar a comptabilitzar les dones assassinades en mans de les seves parelles a Espanya, el nombre de víctimes ascendeix a 1071. A la Catalunya Central, en els últims nou mesos, el servei per atendre dones víctimes de violència masclista ha atès 314 dones.

No totes però, viuen un desenllaç fatídic. En el marc de les activitats programades pel 25-N, una joanenca anònima relata com fa set anys va ser víctima de violència masclista per part de la seva parella i pare dels seus fills. Ho fa a través de "Donem Veu!", un documental produït per Lens-Moon Films que es projectarà aquest dimecres a les 20 hores a través del canal de Youtube de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada. En el curtmetratge, la testimoni explica el seu dia a dia i també les complicacions que va comportar anys enrere denunciar el seu agressor, ja que l'administració era molt més complexe que avui dia a l'hora de creure a la víctima.

"Ens cal alçar la veu, explicar, donar alternatives i crear mesures. Les administracions són claus per evitar-les i poder caminar cap a un món de tracte igualitari entre homes i dones" així de contundent es mostra Elia Tortolero, regidora d'Igualtat de Sant Joan de Vilatorrada, en detallar que calen molts testimonis per evidenciar que la xacra del masclisme continua present.

Tortolero també considera que les administracions han de reflexionar, ja que són la base per oferir estratègies per combatre la violència de gènere. En aquest sentit, el consistori va dur a terme ahir una formació de llenguatge no sexista i inclusiu al personal de l'Ajuntament. "Aquesta formació permetrà que tota la transmissió de documents i com ens expressem de cara al públic sigui amb aquesta perspectiva de gènere en totes les àrees" puntualitza la regidora.

Una setmana completa d'actes reivindicatius

Les activitats contra la violència de gènere a Sant Joan de Vilatorrada van arrencar dilluns amb la penjada d'un element violeta a tots els balcons i cases del municipi. Durant el matí també es va dur a terme una enganxada d'adhesius en diferents contenidors i papereres del poble sota una frase clara "Diposita aquí el teu masclisme", amb l'objectiu de generar un missatge que impactés la ciutadania.

Des de la regidoria d'Igualtat va sorgir la idea que les accions que es durien a terme al llarg d'aquesta setmana no només estiguessin enfocades en els adults sinó que també calia involucrar els més petits. "La coeducació és la base, tant en centres educatius com a casa, perquè no hi hagi diferències entre homes i dones i perquè els infants tinguin aquesta perspectiva de gènere" defensa l'Elia Tortolero.

En aquest sentit, dijous, a les 17:30 hores, està prevista la retransmissió del conte musical "La Bella i la Bèstia" a càrrec de Teatrem a través de l'Instagram de la Biblioteca Cal Gallifa, on també ficaran en disposició de la ciutadania una guia de lectura i cinema per tal d'educar en la prevenció de la violència.

Finalment, el divendres, a les 17 hores, l'Espai Jove organitzarà un taller online sobre masclisme musical. L'Escola d'adults del municipi, per la seva part, ha preparat per a aquest 25-N una sessió de teatre social a càrrec de Cia Nabiu.

Durant tota la setmana, l'Ajuntament també ha posat a disposició de les quatre farmàcies del municipi mascaretes violetes que es lliuraran gratuïtament a la població.

Treballar en igualtat a llarg termini

Tortolero assegura que la regidoria d'igualtat no para, ja que els actes i el treball en igualtat és constant i diari. Actualment el consistori està treballant en un pla d'igualtat que es publicarà el 2021 per tal d'aconseguir la transversalitat de totes les àrees de l'ajuntament per poder dissenyar el poble en perspectiva de gènere. Arran de l'aprovació unànime de tots els partits polítics, el pla també contemplarà declarar Sant Joan de Vilatorrada com a municipi feminista.