Els nens i nenes de 6è de l'escola Guillem de Balsareny ja han fet l'entrega dels ganxos de mascareta, que han estat elaborant durant les darreres setmanes en l'extraescolar de tecnologia, a la residència Casal Verge de Montserrat del municipi. En total, n'han elaborat 150 per a tots els residents i personal que hi treballa. Els estudiants han fet l'entrega de les peces aquest dijous al matí a la directora del centre de gent gran, Mireia Esparbé, i a la infermera Yolanda Castillo, que han assistit al centre per tal de recollir-les.

Els alumnes que fan l'extraescolar de tecnologia, organitzada per l'AMPA del centre, van tenir la iniciativa fa unes setmanes de fabricar ganxos per subjectar les gomes de les mascaretes per darrere del cap en lloc de fer-ho per les orelles. Els nens i nenes s'han organitzat per grups i en diferents torns fabriquen aquestes peces abans d'entrar a classe. Tenen la intenció de fer-ne més de mig miler i, a banda de les que ja han repartit a la residència, n'estan elaborant més per al personal del CAP i per tota l'escola.

Els 26 alumnes de 6è del centre balsarenyenc participen des de principi de curs a l'extraescolar de tecnologia que imparteix voluntàriament i de forma gratuïta Ferran Gállego. Com que fa dues setmanes es van haver de suspendre les extraescolars presencials per culpa de la pandèmia, el grup va decidir «fer la guerra a la covid» i posar-se a fabricar ganxos per aguantar la mascareta amb la impressora 3D que aquest curs l'AMPA ha comprat al centre.

Els alumnes s'han organitzat en 10 grups de 2, 3 o 4 persones i cada dia al matí i a la tarda un quart d'hora abans d'entrar a classe, un dels grups va a l'escola i recull la producció de ganxos que ha fet la impressora i en posa a fer una nova tanda i així successivament. Tenen tot el procés protocol·litzat i fan el control de seguretat i el registre de la producció. A cada impressió en surten 9 peces que triguen unes tres hores a elaborar-se. El ritme de producció és de 90 ganxos per setmana.

L'objectiu dels ganxos és fer més còmode l'ús de la mascareta perquè aquesta peça, que fabriquen amb plàstic reciclable (PLA), agafa les dues gomes per darrera el cap i evita haver-les de portar a les orelles amb les molèsties que això comporta.

Els alumnes s'encarreguen de fer les peces de forma 100% autònoma, sense ajut de cap professor ni monitor. Ells sols controlen tota la producció i tenen la intenció de fer entre 500 i 600 ganxos, que aniran repartint a mesura que els tinguin com ho han fet aquest dijous a la residència.