L´Ajuntament de Moià ha donat llum verd a un pla de mesures socioeconòmiques per combatre els efectes de la covid-19, dotat amb 370.000 euros. Un pla, segons fonts municipals, llargament treballat amb tots els grups i finalment consensuat per tres de les quatre formacions que tenen representació al ple municipal: AraMoià-ERC, JuntsxMoià i Partit Socialista de Catalunya.

El pla s´ha estructurat en dues parts. Per una banda, la gestió de l´emergència (de març a desembre de 2020) amb una dotació de 167.341 euros. I, per l´altra, el pla de recuperació per protegir les famílies més vulnerables, les persones que han perdut la feina, els treballadors, les empreses i les persones autònomes més afectades per la crisi econòmica (d´octubre a desembre de 2020) amb un pressupost de 209.054 euros.

Segons fonts municipals, el pla de xoc per a la gestió de l´emergència inclou mesures relacionades en l´àmbit social, amb actuacions previstes per atendre les persones i famílies en situació de vulnerabilitat, oferint més atenció social des de l´àrea de Serveis Socials, un seguiment durant el confinament a les persones majors de 65 anys que viuen soles, un increment del Servei d´Atenció a Domicili per a persones sense xarxa de suport, incrementant els complements a l´alimentació mitjançant les targetes moneder, incrementant els ajuts a la infància i adolescència amb ajudes a les llars sense connexió i ampliant les activitats d´estiu becades des de Serveis Socials i, entre d´altres, reduint les taxes i preus públics dels serveis municipals no prestats i suspesos per l´aturada de l´activitat a l´escola bressol municipal, l´escola de dansa, entre altres.

També es detalla que s´han adquirit equips i dotat de material de protecció els equipaments i treballadors municipals i les residències de Moià amb més de 10.000 euros de despesa a finals de setembre de 2020, així com també la neteja especial d´edificis municipals abans de la reobertura.

Pel que fa a les mesures per a la reactivació, preveu ajuts per a persones i famílies que han vist reduïts els seus ingressos i no poden fer front a les despeses corrents del dia a dia, «per evitar l´escletxa digital facilitar la connexió a internet a les famílies amb infants i joves en edat escolar i dotant-los d´equips, amb més atenció a la gent gran, a la llar, menjadors a domicili, teleassistència€».

Pel que fa a les mesures a la reactivació de comerç i empresa, es preveu obrir una línia d´ajuts per aquells comerços o petites empreses que hagin hagut de tancar, el suport a les plataformes col·laboratives de venda online dels comerços i una campanya per augmentar les compres als comerços locals i als creadors en l´àmbit de la cultura i l´educació.