Els grups municipals a l'oposició a l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, que sumen 9 dels 17 regidors del consistori, han presentat al·legacions conjuntes al preu públic de l'aigua aprovat inicialment pel govern d'Alternativa i PSC, i que preveu un increment del 18% en la quota de servei. ERC, Junts, Compromís i Ciutadans consideren que aquest augment és clarament abusiu, injust i injustificat en un moment com l'actual, i demanen que les quotes es mantinguin intactes i que durant el 2021 siguin les mateixes que el 2019 i el 2020.

Més enllà d'aquest incrementde l'import fixe trimestral que afecta totes les famílies independentment del volum d'aigua que es consumeixi, l'oposició és crítica amb el context en què es va aprovar l'ordenança. Va ser en el ple del passat 15 d'octubre, que es va celebrar fora del règim de sessions ordinari i amb l'absència d'un regidor de l'oposició, tenint en compte que en aquell moment no es disposava encara de la credencial del nou regidor de Junts per Catalunya que havia de prendre possessió. L'oposició lamenta que aquest fet va provocar una alteració de les majories i tot i que els quatre grups en bloc van votar en contra de les noves tarifes, l'alcalde va desfer l'empat i va aconseguir aprovar l'ordenança.

Ara, amb les al·legacions, ERC, Junts, Compromís i Ciutadans volen que es respecti la voluntat majoritària del Ple i aturar aquest increment del 18% en la quota de servei. Els grups de l'oposició assenyalen que en un moment de crisi i en plena pandèmia de la covid-19, «cal que l'Ajuntament estigui al costat de les famílies que més pateixen econòmicament i congeli el preu d'un bé de primera necessitat com és l'aigua». A més, creuen que apujant la quota per igual a tothom s'està penalitzant especialment als veïns que fan un ús més responsable de l'aigua.

La nova ordenança aprovada contempla també un increment mitjà del 18% en la quota fixa del consum d'ús industrial. Per als grups de l'oposició és també «especialment greu que en un moment en què les petites i mitjanes empreses necessiten més suport que mai, el govern municipal incrementi la quota fixa del rebut d'aigua».