Cardona ha perdut aquest divendres qui va ser el segon alcalde de la democràcia, Joan Bastida Navarro, a l'edat de 95 anys. Bastida va concórrer com a cap de llista per CiU a les eleccions del 1983, i va obtenir una àmplia victòria que li va donar una folgada majoria absoluta, amb 8 dels 13 regidors que en aquell moment formaven el consistori cardoní. Amb aquell triomf, va agafar el relleu de Ramon Homs Guals, que havia inaugurat la nova etapa d'Ajuntaments democràtics.

La seva etapa va durar els quatre anys d'aquell mandat (fins al 1987), ja que no es va presentar a la reelecció als següents comicis, en què va deixar pas com a candidat de CiU a Ramon Sort. Aquelles eleccions, però, les va guanyar el PSC, que a partir de llavors governaria al municipi durant 16 anys.

Del mandat de Bastida en destaca la creació i construcció del CAP de Cardona, el primer centre d'atenció primària de la comarca del Bages, o la creació de l'Escola de Formació Professional (a l'IES Sant Ramon).

Durant el seu mandat es va projectar la restauració de l'edifici del centre cultural Els Catòlics, que havia de ser una de les grans obres a afrontar en la legislatura posterior, i de la creació del Centre de Salut.

També durant el període que ell va ser alcalde es va aprovar la redacció de la primera diagnosi per condicionar i preservar la Muntanya de Sal.

Alguns projectes que es van materialitzar durant la seva alcaldia van ser el condicionament d'una part del tram urbà de la carretera del Miracle; obres de rehabilitació a l'església de Sant Miquel; la portada d'aigua al barri de la Coma i al nucli de la Coromina, nucli del qual també se'n va fer un arranjament de carrers.

Com a curiositat, l'exalcalde va ser pioner en celebrar unions matrimonials: segons referències de premsa de l'època, Joan Bastida va ser el primer cap de govern municipal que va fer un casament civil en tot l'Estat espanyol des de l'inici de l'etapa democràtica.

Nascut a França (18 d'abril de 1925), a la regió del Llenguadoc-Rosselló, va anar a viure a Cardona l'any 1932 quan el seu pare va trobar feina a la mina. Als 14 anys va començar a treballar d'ajudant d'encarregat a la fàbrica del Paperer, i als 18 a l'oficina d'Explosivos Río Tinto, on va estar 31 anys fins que li van oferir ser el director de l'oficina de la Caixa Rural, lloc on es va jubilar. Casat amb Maria Fenoy i pare de tres fills.

També va fer de mestre, telegrafista, secretari de la Cambra Agrària local, membre de les juntes de l'Associació de Veïns del Barri Nou i de l'AV de Cardona, cofundador del Casal d'avis de la Fira i col·laborador també amb la junta de La sal de Cardona.

El març del 2019 va participar en l'acte oficial que es va celebrar al saló de sessions per commemorar els 40 anys d'Ajuntaments democràtics, en el qual hi van ser presents també tots els batlles i batllesses que han ostentat el càrrec en els mandats posteriors. També va participar en un documental que es va elaborar per aquesta efemèride.

L'Ajuntament ha declarat dos dies de dol oficial, on les banderes del consistori onejaran a mig pal, i el proper ple municipal es farà un acte de record a la seva figura i trajectòria. Aquest mateix divendres, a les 11h, s'ha realitzat un minut de silenci per part de l'Alcalde, regidors i personal de l'Ajuntament en la seva memòria i record.

L'Alcalde, Ferran Estruch, i tot l'Ajuntament de Cardona expressen el seu condol i suport als seus tres fills i a tota la família i amics de Joan Bastida. Ferran Estruch, actual Alcalde, en destaca "la vàlua personal de l'Alcalde Bastida, la seva honestedat i profunda estima a la vila."