Una Llei d'amnistia per acabar amb la repressió, i un referèndum d'autodeterminació per portar Catalunya cap a la independència. És el missatge que ha llençat aquest dissabte al migdia el nou tàndem al capdavant d'ERC entre Pere Aragonès i l'exalcaldessa de Santpedor Laura Vilagrà de cara al 14-F en el que ha estat la seva primera compareixença pública conjunta, que s'ha fet als aiguamolls de la Bòbila de Santpedor després d'un recorregut que també els ha portat a la Fundació Ampans, on Vilagrà havia treballat.

La visita, en què Vilagrà ha fet d'amfitriona de la seva terra, arriba l'endemà de la revocació del tercer grau als independentistes presos dictada pel Tribunal Suprem. Una decisió que els dos polítics han condemnat enèrgicament, i han assegurat que «és un cop dur» malgrat que ja s'ho esperaven.

Segons Aragonès, tampoc «no és casualitat» que la resolució s'hagi donat a conèixer en un moment «en què l'independentisme fa més política que mai», coincidint amb el suport que ha anunciat ERC als futurs pressupostos de l'estat. Tanmateix, «la nostra resposta serà no moure'ns ni un mil·límetre del nostre compromís per millorar i defensar la dignitat de les persones, avui i en el camí cap a la independència», ha apuntat apel·lant «al diàleg i la negociació». I és que, «davant de la repressió, cal més política que mai», i segons Aragonès això es tradueix en «una solució democràtica» que implica «Llei d'amnistia i l'impuls d'un referèndum d'autodeterminació. És l'hora d'avançar en aquest sentit perquè la via judicial és una via morta per solucionar el conflicte derivat de l'empresonament i la repressió».

Una nova generació de polítics

La número dos de Pere Aragonès a les llistes d'ERC, Laura Vilagrpa, també ha rebutjat la revocació «disfressada de resolució judicial» del tercer grau als independentistes presos dictada pel TS, i ha dit que «és un acte de venjança».

La santpedorenca, de qui s'ha conegut públicament fa pocs dies el salt a la política nacional, ha parlat del seu tàndem amb Aragonès com «una nova generació de polítics que volem representar l'independentisme desacomplexat, el de tota la vida, el que va ajudar a muntar l'1 d'octubre», i l'ha definit com «un independentisme integrdor, obert, social i que pretén que hi hagi moltes més persones que s'hi incorporin». Vilagrà s'ha mostrat convençuda que «ERC és l'eina més útil per aconseguir-ho», entre altres coses perquè el partit «no depèn de les elits, no estem subjugats als poders econòmics i financers, i això ens dona molta llibertat per comandar la nau de la Generalitat, portar el país cap a la independència, i gestionar el dia a dia amb una agenda econòmica, social, ecològica i que lluiti contra les desigualtats».