Tranquil·litat i precaució. Aquestes eren les paraules més pronunciades entre les persones que aquest dimecres participaven als cribratges intensius voluntaris de la covid-19, que es van fer als municipis d'Artés i de Sallent. Centenars de veïns de les dues poblacions van voler aprofitar l'oportunitat de fer-se el Test Antigènic Ràpid (TAR) per descartar que tinguessin el virus i poder-se relacionar tranquil·lament amb la família, sobretot tenint en compte la proximitat de les festes de Nadal.

La Sala 2 de Gener, al complex de Cal Sitjes d'Artés, ho tenia tot a punt a primera hora del matí per acollir els cribratges, que es van allargar fins a les 8 del vespre. Un circuit amb tanques a l'exterior per evitar aglomeracions donava la benvinguda als assistents que, un cop a l'interior, es repartien en diferents cadires per fer la prova.

Pere Puig i Isabel Cano, un matrimoni de la població de 76 i 75 anys respectivament, van veure la informació del cribratge i ahir al matí s'hi van presentar tots dos «per precaució». «Ens fem la prova per estar tranquils, en una paraula, per res més», asseguraven. Amb el resultat negatiu a la mà, Alfons Encinas, de 64 anys, sortia ja tranquil de Cal Sitjes. Va anar a fer-se el test «perquè fa una mica de cosa» i volia descartar que tingués el virus, sobretot «de cara a les festes de Nadal». Assegurava que «almenys avui sé que estic bé, demà no ho sé perquè això d'un dia per l'altra pot canviar».

Per la seva banda, Lluís Turallas, de 74 anys, també va decidir aprofitar per participar als cribratges «perquè s'ha de fer». Tot i que viu sol i assegura que no té molt contacte social, les seves filles el van empènyer a anar-hi.

L'artesenca Marta Domènech, de 58 anys, pensa que la prova «ens l'hem de fer tots perquè és important ja que podem ser positius sense saber-ho i això és el més greu». Creu que «psicològicament tots comencem a estar una mica tocats» i lamenta que hi hagi «molta gent inconscient». De la mateixa manera, Verònica Segura, de 41 anys, que ja ha tingut un dels seus fills confinat dues vegades, destacava que «no tinc símptomes ni res però aprofito que fan un cribratge per descartar», tenint en compte que hi ha molta gent asimptomàtica.

El mateix protocol d'Artés es va viure ahir al pavelló municipal de Sallent on hi va haver llargues cues de ciutadans interessats a fer-se la prova. «Protegir als altres i a tu i la teva família», era el principal objectiu que va portar a la sallentina Laura Baena, de 25 anys, fins al cribratge. Ester Gutiérrez, de 59 anys, hi va anar per «tranquil·litat perquè tenim intenció d'ajuntar-nos el dia de Nadal. Som 9, però tenim una persona gran de 84 anys. Ja teníem la intenció de fer-ho per privat, però ja que ens han donat l'oportunitat, doncs millor».

També per precaució hi va participar Conxi Codina, de 58 anys, que considerava que «no costa res i tot el que sigui prevenir està bé», mentre que Jaume Gili, de 61 anys, té els pares molt grans la qual cosa, diu, «és un risc» i va voler «aprofitar l'oportunitat» per descartar que tingués la malaltia. l'oportunitat» per descartar que tingués la malaltia.

Aquest dijous es faran cribratges a Navàs i Navarcles, i divendres a Santpedor.