La residència l´Onada Can Jorba de Santpedor va sumar ahir quatre casos més al brot de covid-19 que té el centre des del principi d´aquesta setmana i ja són 52 casos positius, 47 de residents i 5 de professionals. Segons han informat des del centre, que ahir va fer més proves, la majoria de positius són asimptomàtics i els que presenten simptomatologia són lleu i són tractats a la mateixa residència, tot i que hi ha una persona hospitalitzada.

El Catsalut va informar aquest dimecres d´un brot de covid-19 a la residència l´Onada de Santpedor. Segons ha explicat la directora del centre, Jessi Ragués, diumenge passat es va detectar que alguns residents presentaven febre i tos. Les proves d´antígens que tenia el centre van permetre detectar ràpidament que es tractava de casos positius i es van posar en marxa els protocols. Les proves PCR que es van fer a tots els residents i treballadors van confirmar els 48 casos detectats inicialment, 43 de residents i 5 de treballadors.

El centre s´ha reorganitzat per mantenir el servei i s´han diferenciat zones per evitar riscos. La residència, que té 78 usuaris, s´ha dividit, segons la directora, «com si fossin dos centres separats», amb una planta que és la zona vermella, on hi ha les persones amb PCR positiu, i una altra que és la groga, amb els negatius. «Com que la majoria han mantingut contacte estret, ara per ara, no podem generar una zona verda» perquè estan en espera de descartar que els que són negatius no desenvolupin la malaltia. Per aquest motiu, no descarten que hi pugui haver nous casos.

El centre té el suport de professionals per fer front al brot amb un equip d´experts de l´Onada, que ja han estat en altres residències amb covid, i per cobrir les vacants dels treballadors infectats, de manera que es donen garanties d´assistència a tots els residents. La responsable del centre destacava ahir la bona predisposició de les famílies, que reben un comunicat diari de la situació, i el suport que reben tant del CAP com del Departament de Salut. En aquest sentit, afirma que tenen «un suport constant» i que se senten «molt acompanyats».

Quan a l´origen del brot, Ragués assegura que «ho estem estudiant perquè és important saber els vectors d´entrada». Entre els factors a tenir en compte hi ha les visites externes que van fer alguns usuaris la setmana passada, les visites familiars del cap de setmana i la mateixa mobilitat dels treballadors.