La residència l'Onada Can Jorba de Santpedor està avaluant quines poden ser les causes del brot de covid-19 que actualment afecta a 60 residents i 5 professionals i ha provocat una defunció. El director institucional de l'Onada, Arnald Pannocchia, ha explicat a través d'un comunicat a les xarxes socials de l'Ajuntament, que hi poden haver hagut «diferents vectors d'entrada» i posa en dubte que l'origen del brot hagi vingut del personal del centre «que ha sortit positiu després dels avis».

Com a possibles portes d'entrada del virus a la residència, l'Onada apunta les nombroses visites i derivacions hospitalàries de seguiment que hi va haver les setmanes prèvies al brot, detectat a principi de la setmana passada. «És possible que això hagi afectat a diferents grups bombolla que teníem al centre», considera Pannocchia. El responsable institucional de l'Onada afirma també que en tot moment s'ha treballat en coordinació amb el Departament de Salut i que s'ha reforçat el personal sanitari i assistencial de la residència. Això els permet, diu, «treballar de manera més àgil i efectiva».

Pannocchia es mostra esperançat amb l'evolució del brot i assegura que hi ha residents amb simptomatologia que ja han deixat de tenir-ne, la qual cosa els fa preveure una millora molt considerable de la situació d'aquí a 4 o 5 dies. «No sabem si podrem reiniciar les visites però jo tinc l'esperança que de cara a Nadal tot això estarà controlat i podrem veure quina relació podem establir amb les famílies perquè tinguin contacte amb els residents», assegura.

El brot de covid a la residència Can Jorba de Santpedor es va fer públic el 9 de desembre passat. Segons les darreres dades fetes públiques pel centre hi ha 60 usuaris i usuàries positius, dels quals 41 no presenten cap símptoma, i 5 professionals del centre. Des de la residència asseguren que en els propers dies s'intentarà que els avis sense simptomatologia puguin tornar a les seves habitacions.

La CUP insisteix en la intervenció de Salut

Per la seva banda, el grup municipal de la CUP, a l'oposició, continua insistint que cal una intervenció del centre per part de la Generalitat. En un nou comunicat fet públic aquest dijous la formació celebra que el consistori hagi traslladat la seva petició d'intervenció al departament de Salut, «tenint en compte que aquesta ha estat la solució adoptada en altres residències on el percentatge d'usuàries afectades no arribava ni tan sols al 50%, mentre que a Cal Jorba el dimarts va arribar al 83% d'afectades», assegura.

La formació també assegura que «no podem entendre ni compartir que s'hagi suspès la convocatòria ordinària de la Comissió de Seguiment de la Residència corresponent a l'any 2020» i segueix insistint en la necessitat de convocar-la telemàticament «per tal que la direcció del centre doni explicacions a tots els grups municipals, a més de tenir l'oportunitat d'escoltar les versions de les treballadores i usuàries del centre».

En la mateixa línia, considera «indispensable» que es dugui a terme una investigació rigorosa per esbrinar les causes del brot «amb l'objectiu de detectar alguna possible negligència o incompliment dels protocols legalment establerts per part de l'empresa gestora del centre». La CUP de Santpedor assegura també que «elfracàs en la gestió de les residències ens mostra que cal repensar el model d'assistència a la gent gran del nostre país, un model que mercantilitza amb les tasques de cures i acompanyament i que prioritza el benefici empresarial».