De supersticiosos el món n'és ple. I els responsables de les administracions de loteria en saben un pou, perquè se'n troben un munt al cap de l'any. Però és, sobretot al sorteig de Nadal, quan més treuen el nas i es fan notar. «Aquí t'expliquen la seva vida», diu Rosa Santasusana, de l'administració La Fortuna de Manresa.

Assegura que hi ha molta gent a qui «li venen les presses a última hora» i que comenten que han somiat un número. «Però somiar un número i trobar-lo ara és molt difícil. A hores d'ara ja no te l'envien». Sí que ha constatat que la gent cada cop comparteix més els dècims amb companys de feina, amics o família. Era el leitmotiv del conegut anunci de la loteria d'aquest any.

Daniel Gamisans, de l'administració Loto Màgic de Sant Joan de Vilatorrada, ha viscut aquest any una curiosa experiència que, assegura, és el primer cop que li passa. «M'ha trucat molta gent de fora, sobretot de Canàries, demanant per un número» que algú va predir que tocaria en un programa de ràdio, se suposa, de les Canàries. «No et diré quin és perquè en queden molt pocs». Gamisans continua dient que «un dia va entrar un home que em va dir que venia de molt lluny a buscar un dècim», i un altre dia «va aparèixer un altre home a la botiga i em va dir que aquest any el premi acabaria en dos i que el repartiria jo». Resulta que el número miste-riós acaba en dos. Demà sortirem de dubtes.

Què va passar el 25 de gener del 2020? Aquesta és la pregunta que es va començar a fer el propietari de l'administració número 1 de Puigcerdà, Lluís Gil, quan va començar a rebre trucades de tot Espanya per demanar el número 25120. Tant que al setembre pràcticament el va acabar. «Vaig mirar què havia passat, però no vaig trobar res especial». Encuriosit, va demanar a la gent que el comprava si era una data especial «per si trobava què passava o hi havia un patró comú». I no. Per a uns era la data d'un aniversari, n'hi ha que va ser el dia que es va trencar una cama i, per a altres, un dia que va viure un fet que considera rellevant. «Jo me n'he quedat un de miracle», confessa.

Sí que aquest any els números estrella són els que acaben en 20. «Estan esgotats des de fa temps», diu Carme Angrill, de La Vinya Boja de Solsona. I també fa temps que es va acabar el 14320, que és quan es va decretar l'estat d'alarma i el primer confinament a causa de la covid. «Hi havia gent que el demanava per la terminal», però no es trobava».

A l'administració del carrer Guimerà la gent també demana números que coincideixen amb aniversaris. El que ha tibat més, però, és un número íntegre -això vol dir tota la sèrie i són 1.720 dècims- que cada any és diferent i que només es pot adquirir a l'administració manresana. El 96306. «Seria sonat que sortís perquè tot tocaria aquí», comenta Elisabet Oller.