El ple de l'Ajuntament de Cardona ha aprovat el pressupost municipal per a l'exercici 2021, que ascendeix a 5.747.302,75 euros, xifra que representa un increment de gairebé el 4% respecte els números de l'any passat. Segons la regidora d'Hisenda, Anna Maria Sala, els pressupostos «compleixen els objectius del pla de mandat, basat en les persones, la promoció econòmica local, l'habitatge o la clara aposta per la sostenibilitat del municipi». En aquest sentit, Sala ha remarcat que es tracten d'uns pressupostos expansius, dins les possibilitat del municipi, on «cal aprofitar els recursos que es tenen a l'abast per seguir mantenint els serveis».

En matèria d'habitatge, el govern aposta per seguir donant impuls a l'Oficina Local d'Habitatge i destaca la creació del Pla de Foment d'habitatge públic amb una aportació inicial de 100.000 euros, que permetrà donar continuïtat a la política d'habitatge de lloguer amb la rehabilitació de 3 habitatges més a la colònia Arquers i 3 al centre històric.

En el vessant social destaca l'augment d'un 25% del Pla local de servei a les persones, que està previst que sigui de 25.000 euros. En aquest sentit, també es reforça el Servei d'Atenció Domiciliaria amb la incorporació d'una nova professional i s'augmenta la quantitat econòmica del conveni amb Càritas, que passa de 2.000 a 3.000 euros. Es reforçaran les partides de promoció econòmica prioritzant el Servei Connectem, per potenciar l'ocupació, i el servei d'Atenció a les empreses, per consolidar i impulsar l'activitat econòmica al municipi. També està prevista una nova brigada que estarà subvencionada pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), per tercer any consecutiu i que preveu la contractació de set persones en situació d'atur.

A banda, es reforcen totes les partides d'ajuts destinades a reactivar l'activitat econòmica, d'ajuda a les pimes, autònoms i al comerç.

Quan al món rural, es continuarà apostant pel foment del producte local i de proximitat i els seus productors, i es destinaran 52.000 euros en la millora de camins rurals del municipi. Segons han destacat des del consistori, els pressupostos aprovats «tenen com a clar objectiu l'aposta per la sostenibilitat i el medi ambient». En aquest sentit, inclou la implantació del nou enllumenat públic de Cardona i la Coromina, gairebé en la seva totalitat.

El pressupost del 2021 preveu que es destini més d'un milió d'euros (1.018.154,57) al capítol d'inversions, xifra que representa un increment del 15% respecte el 2020. Aquest augment es deu, sobretot, al projecte per renovar l'enllumenat públic de Cardona, amb una inversió de 390.000 euros, que s'espera finançar en bona part amb la subvenció del PUOSC.

Altres inversions importants són l'adquisició dels terrenys per fer el nou Polígon Industrial La Cort II, que desenvoluparà l'Incasòl conjuntament amb l'Ajuntament de Cardona. També es fa una aposta important per la millora de la via pública amb projectes com la transformació i ampliació de la Plaça Àngel Guimerà de la Coromina i l'adquisició d'un immoble per impulsar nou habitatge així com la millora de tot l'entorn de l'Escola Patrocini i els 100 pisos. Altres inversions són la construcció d'una nova zona d'autocaravanes a La Coromina o la finalització de les obres del nou accés de l'Escola Patrocini.

El pressupost municipal per al 2021 va quedar aprovat amb els 9 vots a favor de l'equip de govern d'ERC i el PSC i les dues abstencions de Junts per Cardona. El portaveu de Junts, Joan Jané, va anunciar l'abstenció de la seva formació argumentant que «són uns pressupostos que, malgrat aspectes positius, tenen una línia continuista i algunes de les prioritats no les compartim». En aquest sentit, Jané va remarcar que el seu grup havia presentat un conjunt de propostes que anaven més enllà del pressupost i que eren importants pel futur de Cardona i va anunciar l'acord amb el govern per la creació de la Taula de l'Habitatge.

Per la seva banda, Ferran Verdejo, portaveu del PSC, va anunciar el vot afirmatiu del seu grup argumentant que en aquests moments de crisi econòmica i social cal actuar responsablement i arribar a acords. Verdejo va destacar les millores introduïdes per la seva formació com l'augment dels recursos pel Pla local de suport al lloguer i la millora de partides en l'àmbit de la promoció econòmica i social. També va destacar la redacció del projecte executiu per a la remodelació de la plaça de la Fira.