El trencament del col·lector de salmorres de les mines de Súria al seu pas per Sant Joan de Vilatorrada ha provocat aquest matí un important vessament d'aigua amb elevades concentracions de sal al passeig del Riu. El vessament ha tingut lloc al voltant de 2/4 d'11 del matí i ha deixat negada d'aigua una part de la zona arbrada propera a la llera del riu Cardener i el pont petit.

Fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que és la propietària de la canonada, han confirmat que han rebut l'avís del trencament del col·lector de salmorra al voltant de 2/4 d'11 del matí. Les mateixes fonts han explicat que l'empresa que té la concessió del manteniment del col·lector, Sorigué, s'han desplaçat al lloc de l'incident amb camions cisterna per solucionar la incidència, que confien que quedi resolta al llarg del dia d'avui.

Des de l’ACA també s'ha fet una inspecció de l’indret per determinar si hi havia hagut cap afectació directa al medi ambient. Segons han apuntat, l’impacte ha sigut «molt poc significatiu» amb un increment puntual de la conductivitat de l’aigua del 15% en el punt més proper a la fuita, que no ha afectat l’abastament d’aigua.

El trencament del col·lector ha provocat una inundació en aquesta zona del passeig del Riu de Sant Joan. La fuita s'ha aturat quan des de les mines s'ha detectat la baixada de pressió a la conducció i s'han deixat de fer els abocaments de salmorra al conducte.

El col·lector de salmorres és una conducció que transcorre des de fa més de 30 anys entre el Bages i el Prat de Llobregat. El deteriorament de la canalització fa que es produeixin vessaments amb freqüència i la solució definitiva ha d'arribar amb la substitució d'aquesta canalització, una obra llargament reclamada des del territori.