Un emotiu acte celebrat a la Casa de la Vila aquest dissabte ha recordat els 50 anys de la mort del poeta Salvador Perarnau, dins de les activitats commemoratives que es van iniciar el passat mes de desembre. Aquestes activitats continuaran en els propers mesos per seguir homenatjant i difondre la vida i l’obra de l’escriptor surienc, Fill Predilecte de la vila i Mestre en Gai Saber.

L’acte s’havia de celebrar al Cementiri Municipal, al davant de la tomba del poeta, però la pluja ha obligat a traslladar-lo al pati interior de la Casa de la Vila. En aplicació de les mesures de protecció anti-covid, l’assistència ha estat restringida a membres de la família Perarnau, representants institucionals i components de l’organització.

L’alcalde Albert Coberó i el renebot del poeta, Josep Perarnau, han fet una ofrena floral al peu de la placa que va ser instal·lada a l’interior de la Casa de la Vila l’any 1995, coincidint amb el centenari del naixement de l’escriptor surienc. L’acte ha estat presentat per la periodista surienca Núria Balaguer, que ha explicat que el record de Perarnau “ha anat posant llum i claror a molts moments de la vida cultural i cívica de la vila”. Núria Balaguer ha afegit que “com a comunitat agraïm tot el talent i tota l’obra literària que Perarnau va dedicar al món, a la vida, a Catalunya i a Súria”.

L’actriu surienca Marialba Esquius ha recitat el poema ‘Oració’, amb el qual Salvador Perarnau va obtenir la Viola d’Or i Argent dels Jocs Florals celebrats l’any 1965 a París i el Mestratge en Gai Saber. En el transcurs de l’acte també s’ha estrenat la cançó que el jove músic surienc Xavier Peramiquel ha composat a partir del poema ‘Oració a la Muntanya’ com a fruit d’un treball de recerca desenvolupat a l’Institut Mig-Món. La peça ha estat interpretada per la surienca Coaner Migueles amb l’acompanyament musical del mateix Xavier Peramiquel.

L’acte ha estat retransmès en directe pel canal de l’Ajuntament a YouTube, en el qual pot ser reproduït.

Entre les persones assistents hi havia representants de tots els grups polítics de la corporació municipal. Després d’aquest acte, una representació de la família Perarnau, de l’Ajuntament i de la comissió organitzadora s’han desplaçat al Cementiri Municipal per tal de fer una ofrena floral a la tomba del poeta.

La rebesneboda de l’escriptor surienc, Roser Juncadella, ha recitat el poema ‘Cant a la Mort’, una obra de les seves primeres etapes creatives en què encara amb serenitat i esperança el misteri de la pròpia mort.