Participatives, solidàries i de quilòmetre zero. Així són les mascaretes reultilitzables que l'AMPA de l'IE Barnola d'Avinyó ha creat amb la complicitat dels alumnes d'ESO (que les han dissenyat), els de primària (que han participat en la tria), i de l'empresa local Confeccions Serraller, que s'ha encarregat de fabricar-les amb totes les garanties de seguretat. A tot això, a més, s'hi ha sumat un component solidari, ja que una part dels beneficis de la seva venda es destinaran a la investigació de la covid-19, a través de la Marató de TV3.

La mascareta s'ha convertit en un element de primera necessitat arran de la pandèmia i com a tal ha pres protagonisme en tots els àmbits, també l'educatiu. En aquesta línia, l'Institut Escola Barnola d'Avinyó ha aprofitat l'elaboració d'una mascareta pròpia del centre per fer del seu procés creatiu una eina educativa més. Disseny, creació, cooperació, sensibilització i solidaritat són alguns dels aspectes i valors que aquesta iniciativa els ha permès posar a la pràctica.

La idea de crear una mascareta pròpia de l'Institut Escola Barnola amb la implicació del propi alumnat va sorgir del president de de l'AMPA del centre, Roger Coll, i els estudiants de seguida se la van fer seva i s'hi van llençar de cap. Per fer-ho van seguir tot el procés creatiu. En aquest sentit, els joves van participar en un taller de tres hores de disseny gràfic, amb la col·laboració de Quim Moya, de la residència d'artistes avinyonenca Cal Gras. Això els va permetre aprendre què és el disseny i què suposa portar-lo a la pràctica, des de la pluja d'idees inicial als esbossos i les tècniques d'impressió.

Un cop van tenir els diferents dissenys a punt van entrar en joc els i les alumnes de primària del centre, que van votar entre totes les propostes fins a quedar-ne un total de 14. La decisió final va sorgir de la votació d'un jurat format per l'AMPA, el claustre del centre, Confeccions Serraller i un dissenyador gràfic. Tot seguit, va entrar en joc l'empresa avinyonenca Confeccions Serraller, especialitzada en roba de la llar i hostaleria que s'ha centrat en la producció de mascaretes reutilitzables certificades. El resultat és una mascareta de roba amb el fons blanc, el logotip de l'IE Barnola, grafismes de diferents colors i el missatge «Un món cap per avall».

Segons el director de l'IE Barnola, Ricard López, la proposta de la mascareta «ha estat molt interessant i amb un missatge potent i de treball en equip». López valora que el projecte «fa pedagogia de la situació que vivim i potencia les accions solidàries per contribuir a una societat millor». El director destaca el tancament del cercle que suposa la iniciativa tenint en compte que «la idea sorgeix de l'AMPA, alumnes d'ESO la dissenyen amb la col·laboració de Cal Gras, la resta d'alumnat les valora i, finalment, una empresa del poble les elabora. Amb la cirereta del pastís que els diners són invertits per un benefici solidari».

En el marc dels actes de la Marató de TV3, l'AMPA de l'institut escola ja va vendre un centenar de mascaretes, que encara es poden continuar comprant amb la finalitat de contribuir a la investigació de la covid-19. D'aquesta manera, s'acabarà de tancar el cercle.