15 de gener de 2021
15.01.2021
Regió7

Prou Sal considera «una cortina de fum» el projecte del camp fotovoltaic al Cogulló

Per a la plataforma ecologista es volen «tapar» projectes com el nou runam temporal de Súria

15.01.2021 | 09:27
Imatge virtual de com quedaria el runam del Cogulló amb les plaques solars, segons l'avantprojecte redactat

La plataforma ecologista Prou Sal considera que el fet que l'empresa plantegi en aquests moments la proposta de fer el camp solar fotovoltaic al runam del Cogulló Lluís Fàbrega, assegura que el projecte neix d'un debat intens en el si de l'empresa "per pal·liar la nostra petjada de carboni i donar-li una doble viabilitat al Cogulló". "Mentre restaurem els dipòsits salins, podem tenir a tota la cara sud una instal·lació fotovoltaica que ens donarà energia verda i ens permetrà fer autoconsum".

Segons l'estudi que ha encarregat l'empresa, la instal·lació tindria una producció anual de 45 gigawatts, l'equivalent al consum de més de 12.000 llars i podria cobrir tot el consum del municipi de Sallent, tant de llars com d'enllumenat públic, comerços i indústria. En aquest sentit, Fàbrega ha dit que una part de l'energia sobrant, "la podríem compartir amb el municipi de Sallent".

Fàbrega ha dit que es tracta encara d'un projecte "molt embrionari", tot i que ha deixat clar que és una aposta de l'empresa. El responsable d'Iberpotash ha assegurat que el nou ús fotovoltaic que se li vol donar al Cogulló és "totalment compatible" amb la restauració del runam salí, ja que la nova instal·lació tindria una vida útil "més curta que el període de restauració". El camp fotovoltaic podria tenir una vida útil de 10 o 12 anys, mentre que la restauració del Cogulló es podria allargar uns cinquanta anys.

L'informe que ha encarregat Iberpotash admet que el fet d'instal·lar plaques solars en el vessant sud del dipòsit produirà un impacte visual, però subratlla que serà "molt menor que els beneficis que es pot obtenir de la producció d'energia elèctrica de fons renovables". Sí que incideix en què l'impacte més destacat es pot produir en l'enlluernament per reflexos de les plaques. Tot i això, sobre aquest aspecte, Fàbrega ha dit que "existeixen tècniques que minimitzen i, fins i tot, fan desaparèixer el reflex de les plaques solars".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2021 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya