L'historiador i advocat bagenc Xavier Sitjes i Molins va morir aquest diumenge. Nascut a Sallent el 1921, va ser distingit amb la Medalla de la Ciutat al Mèrit Cultural l'any 2012.

Com a advocat va ser una de les persones que van contribuir a la democratització de la vida política de la ciutat, motiu pel qual va treballar i es va manifestar públicament, quan estava prohibit fer-ho, a favor de les llibertats individuals i nacionals de Catalunya. Aquest compromís li va comportar, fins i tot, una forta multa i un interrogatori, quan el setembre del 1975, amb d'altres persones, va redactar un manifest de condemna a la dictadura.

Políticament, el 1960 es va afiliar a Unió Democràtica de Catalunya (UDC), partit del qual fou el principal militant a Manresa. En va ser conseller nacional i en compartí la presidència juntament amb Miquel Coll i Alentorn i amb Joan Sansa. Va ser membre fundador i un dels principals impulsors de l'Assemblea del Bages, que el 1976 prendria el nom d'Assemblea Democràtica del Bages. Va ser president de l'Associació d'exalumnes de l'institut Lluís de Peguera (nom que proposà ell mateix en el marc de la commemoració del 25è aniversari de l'esmentat centre educatiu) i president dels Amics de la Seu de Manresa entre els anys 1979 i 1982. Així mateix va ser membre fundador i secretari de la primera junta de la delegació al Bages d'Òmnium Cultural, secretari del Centre Excursionista de la Comarca de Bages, membre fundador del Centre d'Estudis del Bages i dels Amics de l'Art Romànic del Bages.

La seva tasca com a investigador, erudit i divulgador especialitzat en patrimoni medieval i barroc és enorme. Els seus treballs són un referent per a tots aquells que volen conèixer la història i les manifestacions artístiques del Bages.