El consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua ha donat llum verd aquest dijous a la proposta d'acord amb l'empresa ICL per fer possible l'execució i el finançament del nou col·lector de salmorres el 2025, i que aquest diari ja va avançar fa uns dies. Aquesta aprovació és el pas previ a la signatura del conveni amb la firma israeliana i a la licitació de les obres, que es preveu que es comencin a executar aquesta tardor en el tram entre Castellgalí i Abrera.

L'aprovació per part de l'ACA arriba després de l'acord del desembre passat pel qual el Govern de la Generalitat ordenava a l'ACA la promoció de l'execució del nou col·lector en els trams compresos entre Súria-Castellgalí, Balsareny-Castellgalí, Castellgalí- Abrera i un tram final en el Prat, com també de la canonada d'impulsió d'aigües regenerades entre la depuradora de Manresa i Súria, per un cost superior als 110 milions d'euros, dels quals més de 98 milions els aportarà ICL.

Un cop s'hagi signat el conveni amb ICL que ha de garantir els avals per assegurar el finançament i la recuperació dels costos per a l'execució d'aquestes actuacions, l'ACA, que ja ha fet les expropiacions corresponents al tram entre Abrera i Castellgalí, promourà l'execució de les obres, que seran executades per l'empresa pública Infraestructures.cat. A partir d'aquí, la Generalitat licitarà successivament els diferents trams d'obra a través d'aquesta empresa pública previstos en 4 fases. La previsió temporal de partida és executar el tram Castellgalí-Abrera entre l'octubre del 2021 i el març del 2024, el tram Balsareny-Sallent- Abrera entre el juliol del 2022 i el desembre del 2024), el tram Súria- Castellgalí entre el maig del 2023 i l'agost del 2025, i el darrer tram del Prat, entre el setembre del 2022 i l'agost del 2023.

D'aquesta manera, doncs, «la previsió és que la nova conducció estigui finalitzada l'any 2025», segons ha remarcat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que destaca la importància estratègica d'aquest projecte, amb un doble benefici «que possibilitarà la millora qualitativa de la conca del riu Llobregat amb una mineria sostenible».

La construcció i ampliació del col·lector de salmorres, segons Calvet, "ha implicat la coordinació de diversos departaments del Govern, i s'ha acabat concretant en un Acord de Govern", i està recollida en la planificació hidrològica vigent (programa de mesures del DCFC aprovat pel Decret 1/2017).

Aquesta actuació, necessària per l'obsolescència tècnica del col·lector actual, contribuirà a la millora de la qualitat de l'aigua de la conca del riu Llobregat, així com a reduir de manera progressiva els runams salins generats per l'activitat minera a la comarca del Bages.

A més, el nou col·lector de salmorres és un dels eixos estratègics per a la reactivació econòmica i el desenvolupament del Pla Phoenix, considerat d'interès general per a la reindustrialització per acord del Govern de 4 d'agost de 2015 amb l'objectiu de potenciar l'activitat minera de manera sostenible.

Gestió integrada i garantia d'aigua

Atès que les noves demandes d'aigua per a la restauració del dipòsit salí del Cogulló i per a la plena continuïtat de l'activitat al centre productiu de Súria suposaran una alteració dels cabals disponibles al sistema Ter-Llobregat, l'ACA establirà els mecanismes de compensació per mantenir les garanties d'abastament.

La detracció de l'aigua de la depuradora de Manresa del sistema comportarà la repercussió a Iberpotash del cost de modificar el "mix de producció" de recursos hídrics en la xarxa Ter-Llobregat, amb la finalitat d'incrementar la producció d'aigua dessalinitzada en un volum equivalent a les detraccions d'aigües depurades.

L'adaptació del règim d'explotació dels recursos disponibles a la xarxa TerLlobregat serà factible amb les reserves dels embassaments del sistema Ter-Llobregat per sobre del 40%. En situacions per sota del llindar del 40% l'ACA podrà suspendre o limitar el subministrament procedent de la depuradora de Manresa.