Les propostes d'instal·lació de camps fotovoltaics que el Bages té sobre la taula no sempre han estat ben rebudes al territori, i en ocasions han generen dubtes i desconfiança entre els municipis afectats.

Un dels casos més significatius és el de Castellfollit del Boix. Inicialment, la Ponència d'Energies Renovables havia descartat la proposta, però segons fonts del Consell Comarcal del Bages i després d'un recurs de reposició presentat per la promotora, l'hauria tornat a admetre amb condicions, entre les quals es deixa entreveure que la potència es reduiria perquè es passaria dels gairebé 122.000 panells inicials a 106.173, i de 90 hectàrees a 75. De bon començament, aquest projecte va tenir l'oposició tant de l'Ajuntament, com d'Unió de Pagesos i de l'Associació de Defensa Forestal de Castellfollit, que hi van presentar al·legacions per considerar-lo «desproporcionat», i entre altres coses perquè té afectacions en el patrimoni natural i cultural, i afecta sòls d'interès agrari.

El ple de Santpedor també va rebutjar les dues propostes de sol·licitud d'instal·lació de plaques solars al seu terme (Bages I i Bages II), com a mesura de protecció dels valors ambientals, paisatgístics i agrícoles del municipi fins que no es pugui establir una relació clara i unes àrees específiques per aquest tipus d'instal·lacions mitjançant una modificació del POUM.

Per la seva banda, el govern de Sallent s'ha mostrat obert al projecte de plaques solars del Cogulló, sempre que sigui temporal i no entorpeixi i endarrereixi la restauració de l'àrea, mentre la plataforma Montsalat sosté que contravé el pla de restauració fixat, però sosté que seria bo fer-ne un de nou que preveiés a impermeabilització del runam enlloc d'eliminar-lo.

Si prosperessin, aquestes i la resta de propostes s'afegirien a les 239 instal·lacions ja existents al Bages, segons les darreres dades oficials, de 31 de desembre del 2019. Són d'unes dimensions molt més reduïdes que les que se sol·liciten ara. En total, sumen una potència d'11,71 MW (11.710 kW), i bàsicament estan repartides entre els dos parcs principals de Fonollosa, d'uns 1.000 kW i que comparteixen una quinzena de propietaris, i del Pla de Can Casas d'Aguilar de Segarra, de 300 kW i de propietat municipal. La resta són de dimensions encara més petites, 73 de les quals són d'autoconsum (i no de venda l'electricitat a la xarxa) sobre teulades.