El sector del turisme al Bages ha vist néixer la primera guia anual d'activitats turístiques a la comarca. Amb 10.000 exemplars, Viu el Bages és una guia que es presenta en format imprès i que es trobarà a les habitacions dels hotels més rellevants de la comarca, a les oficines de turisme i a tots els establiments turístics que apareixen en la mateixa publicació.

L'edició d'enguany se subdivideix en cinc apartats. La secció de gastronomia presenta les propostes de diversos restaurants. L'apartat d'allotjaments mostra una variada oferta d'hotels, cases rurals i apartaments turístics. A activitats hi apareixen des de propostes culturals fins a esportives, passant per l'adrenalina dels salts en paracaigudes, les runes d'un poblat iber o l'experiència modernista al centre de Manresa.

L'enoturisme mereix un capítol a part a la guia amb un ampli catàleg d'experiències per tastar el millor dels vins de la Denominació d'Origen (DO) Pla de Bages. Finalment, hi ha un apartat d'agenda on destaquen algunes de les festes més pròpies i una selecció d'esdeveniments que es recomanen al visitant.

Els promotors remarquen que l'objectiu de la guia «és que un turista no passi pel Bages sense conèixer l'ampli ventall d'experiències que li ofereix aquest territori. Presentar-li tota l'oferta el pot fer decidir allargar la seva estada o fer que hi torni un altre dia amb els seus a gaudir dels atractius de la comarca», segons Nani Sala, president de Bages Impuls.

Tot i l'amplitud i la varietat de l'oferta que presenta la primera Guia Viu el Bages, els seus promotors posen de manifest que «som conscients que no totes les activitats hi són representades». Des de Bages Impuls esperen que la bona acollida que pugui tenir aquesta primera edició «convenci molts altres a ser presents en properes edicions». Amb tot, i malgrat la situació de crisi provocada per la pandèmia que afecta molt directament l'àmbit del turisme, l'associació Bages Impuls es mostra «satisfeta de la implicació del sector». Un sector que, remarca Sala, «ha demostrat, una vegada més, la seva tenacitat i la seva il·lusió pel futur de turisme a la comarca». En aquest sentit, incideix que si el turisme al Bages és una realitat, «és sobretot gràcies a l'aposta ferma de les empreses, però també a la consolidació de la col·laboració publicoprivada». Posa com a exponent d'aquesta col·laboració Bages Turisme, l'entitat que aplega tots els ajuntaments de la comarca, i que també té la pota privada, representada per l'associació Bages Impuls. La guia, amb la inclusió d'activitats de titularitat tant pública com privada, n'és un dels exemples.

Bages Impuls és una entitat oberta a tot el sector turístic de la comarca que s'hi vulgui sumar. Ara mateix té més de 50 socis, entre les empreses més destacades del sector, petits emprenedors, gremis i altres agrupacions privades. L'associació fa més de set anys que promou el Bages com a destinació turística amb nom propi a la Catalunya interior. Amb aquesta finalitat, Bages Impuls ha promogut diversos projectes entre els quals destaquen les edicions de la Nit del Turisme, l'entrega dels Premis Bages Impuls, l'organització de la Fira del Vi del Bages (FiraViba) i de les jornades anuals de formació i networking. Bages Impuls també forma part de la majoria de projectes que donen valor a l'atractiu turístic del territori, com la Fira del Tomàquet, Fira Nuvis, l'ExpoBages, el Consell de Turisme de l'Ajuntament de Manresa, el projecte Manresa 2022 i el ja esmentat Bages Turisme. L'entitat està decidida a publicar, cada any, la guia Viu el Bages.