Junts per Catalunya ha estat la clara guanyadora al Bages, una comarca on l'electorat ha apostat de manera molt evident per les forces que es declaren nítidament independentistes. I és que els dos partits vencedors en aquesta demarcació són Junts i ERC, que sumen un total de 36.885 dels 70.240 vots emesos a la comarca, és a dir, el 52,51%. Però si, a més a més, hi afegim els 5.931 vots que ha recollit la CUP i els 2.670 del PDeCAT, el front declaradament independentista s'enfila fins al 65% dels vots emesos a la comarca.

Una demarcació on Junts ha baixat de més de 13.000 vots respecte a les eleccions del desembre del 2017, però cal tenir present tant el fet que s'ha donat una participació molt inferior a la de fa poc més de tres anys, com que en els comicis d'ahir hi prenien part formacions que n'han sorgit de les escissions (el PDeCAT ha obtingut 2.670 vots).

La victòria de Junts al Bages és clara, tant pel fet que ha aconseguit el 28,11% dels vots, sumant-ne 2.115 més que la segona força (ERC), com també perquè ha estat el partit més votat en 17 dels 30 municipis que hi ha a la comarca, incloent-hi la seva capital. Ara bé, aquests resultats suposen un lleuger retrocés en comparació amb els comicis del 2017, ja que, més enllà del nombre absolut de vots, llavors va obtenir el 31,37% del total i es va imposar en 3 de cada 4 municipis.

Esquerra se n'ha fet seus un total de 8, entre els quals els dos on aquesta formació tenia els dos candidats de la comarca en posicions més avançades: Santpedor (població de Laura Vilagrà) i Cardona. (que governa com a alcalde Ferran Estruch).

Dels resultats d'ahir destaca la recuperació del PSC. Els socialistes han obtingut el 5,6% més de vots que fa tres anys, però aquest creixement li ha suposat passar de tenir el 10,37% del total de la comarca, a tenir-ne el 16,71%. I passar de ser quarta força a recuperar la tercera plaça. En aquesta posició desbanquen Ciudadanos, que el 2017 es va imposar en tres municipis que ara han estat socialistes: Sant Joan, el Pont i Castellgalí. També han sigut primera força a Súria.